Dva najveća prezimena u američkoj politici zvanično su započela trku za narednog predsednika Sjedinjenih Država. DŽeb Buš, bivši guverner Floride i brat bivšeg predsednika DŽordža Buša mlađeg i Hilari Klinton, nekadašnja državna sekretarka i prva dama SAD, objavili su start kampanje odvojeno na skupovima u NJujorku i na Floridi.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Klintonova je uzvratila na kritike da njeno lično bogatstvo razotkriva populističku poruku kampanje usredsređenu na ekonomske probleme koji tište obične Amerikance, navodeći da je njeno porodično bogatstvo „sekundarna“ stvar za većinu birača.

„Ne mislim da su Amerikanci protiv uspeha“, kazala je Klintonova novinarima u NJu Hempširu. „Oni među nama koji imaju više trebalo bi da učine i više da pomognu drugim ljudima.“ Hilari i njen suprug Bil Klinton zgrnuli su milione dolara od kada su napustili Belu kuću, mahom putem plaćenih govora, podsećaju američki mediji – što je činjenica koju Hilari teško može da objasni javnosti, prenosi NJujork tajms.

Prošle godine, naišla je na lavinu kritika nakon izjave da je njena porodica bila „švorc“ na kraju drugog mandata njenog supruga. Prošlog meseca par je kazao da je zaradio 30 miliona dolara od govora i knjiga od januara 2014. Na skupu u NJu Hempširu Klintonova je, primećuje Gardijan, bila mnogo „opuštenija“ priznajući da je bogata te da je njena porodica „blagoslovena“. Takođe, naglasila je svoje korene u srednjoj klasi, ukazujući da su i ona i njen suprug morali da pozajme novac da bi mogli da se školuju. „Birače interesuje da se neko istinski bori za njih. Želim da svi imaju iste šanse koje smo imali moj suprug i ja“.

Prva velika politička inicijativa Klintonove je kampanja za uvođenje univerzalnog predškolskog obrazovanja što zagovaraju liberalniji krugovi u njenoj Demokratskoj partiji, ali i konzervativniji guverneri u republikanskim državama među kojima je i Teksas. Obećala je, roditeljima i deci, da će kao predsednica osigurati „visoko kvalitetno predškolsko obrazovanje“ dostupno za sve četvorogodišnjake u narednoj deceniji, dvostruko više federalnog novca za rani početak obrazovnog programa i smanjenje poreza za roditelje kao pomoć u odgajanju dece mlađe od tri godine.

S druge strane, DŽeb Buš najavljuje da želi da bude svoj čovek, a ne senka brata i oca što je pokazao predstavljajući logo svoje kampanje – „Samo DŽeb“. Iako je obećao odlučniju i dosledniju spoljnu politiku zemlje, DŽeb Buš već na startu trke beleži negativne poene kako u samom republikanskom taboru, tako i šire zbog nerealnosti njegovih planova.

Svojim pristalicama obećao je da će „zauzeti Vašington, statičku prestonicu ove dinamične zemlje, i izbaviti je od poslovanja koje stvara probleme. Vratićemo se slobodnim preduzećima i slobodnim ljudima“. Iako su kampanju počeli međusobnim napadima, dvoje kandidata imaju i nešto zajedničko – oboje imaju prednost i podršku u svojim partijskim taborima i među tradicionalnim donatorima. Najnovije istraživanje javnog mnjenja pokazuje da je Buš za pola procenta u prednosti u odnosu na najbližeg rivala, guvernera Viskonzina Skota Vokera, dok Klintonova ima prednost od 40 poena u odnosu na levičara iz Vermonta Bernija Sandersa.

Isto istraživanje pokazalo je da Klintonova vodi za 5,2 poena u odnosu na Buša. Nedavno istraživanje koje je sproveo Si-En-En pokazuje da 78 odsto demokrata smatra da sama činjenica da je DŽeb Buš sin i brat bivših predsednika odvraća ljude da glasaju za njega, dok za 14 odsto to nije prepreka. Privatno, mnoge pristalice Klintonove biraju radije nju u trci protiv Buša nego mlađe i kandidate promena kao što su Rend Pol ili Marko Rubio, ne samo zbog istorijske uloge prve žene predsednika već što ne bi želeli da vide za predsednika trećeg iz porodice Buš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari