Suše i nedostatak vode i padavina mogu uticati na kvalitet vode i dovesti do pražnjenja zaliha u akumulacijama, izjavio je pomoćnik generalnog direktora Voda Vojvodine za tehnički sektor Aleksandar Nikolić.


– Suše i nedostatak padavina imaće uticaj na kvalitet vode u određenim sektorima gde nema dovoljno dotoka. To može dovesti i do pražnjenja zaliha u akumulacijama i stvoriti problem u vodosnabdevanju – kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, izveštaji Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) pokazuju da su vodostaji na rekama u Vojvodini u stagnaciji i opadanju, a na pojedinim mestima od Sremske Mitrovice do Beograda i na Dunavu su izuzetno niski i ispod plovidbenog nivoa.

– Suša je evidentna i izuzetno velika, a podaci sa kišomernih stanica govore da u avgustu nije bilo padavina, a u junu i julu, u zavisnosti od područja, od 20 do 30 odsto proseka za to doba godine – rekao je Nikolić.

Ocenio je da je to izuzetno nepovoljno, s obzirom na to da bi jun trebalo da bude najkišovitiji na tom području i dodao da od padavina u tom mesecu zavisi poljoprivreda, zbog čega su i štete u poljoprivrednoj proizvodnji ove godine toliko evidentne.

– Ovakve suše nam se dešavaju ciklično, na otprilike svake četiri godine. Između tih godina dešavale su nam se i poplavne godine, što govori da je za poslednjih 15 godina došlo do povećanja ekstrema, jer imamo ili suše ili prekomerne količine vode, što stvara velike probleme – kazao je on.

Nikolić je precizirao da je vodosnabdevanje u regionalnim hidrosistemima, kojima gazduju Vode Vojvodine, uredno i da je zahvatanje vode iz hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav redovno.

– Granični uslovi još nisu dostignuti i u pojedinim delovima sistema DTD su maksimalni vodostaji – rekao je Nikolić i dodao da je i regionalni hidrosistem Tisa-Palić pun vodom, s obzirom na to da se vrši osvežavanje Palićkog jezera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari