Vodič za upis u vrtiće: Ko ima prednost, ko daje subvencije, gde su spiskovi verifikovanih privatnih obdaništa 1foto FoNet/Beoinfo

Konkursi za upis dece u predškolske ustanove u Srbji počeli su još u februaru, ali neke opštine i gradovi konkurs će raspisati početkom maja.

Na sajtu eUprava nalazi se spisak lokalnih samouprava koje omogućuju roditeljima da koriste uslugu eVrtić, kao i datumi početka konkursa u predškolskim ustanovama širom naše zemlje.

Budući da neke opštine nisu u sistemu elektronskog upisa roditeljima je najsigurniji put da se o proceduri upisa informišu na veb prezentaciji svog grada, opštine ili predškolske ustanove u koju žele da upišete dete.

Informacije o upisu se mogu dobiti i telefonom od same predškolske ustanove, a obaveštenja za roditelje istaknuta su u periodu upisa, u svakom objektu predškolske ustanove.

Usluga eVrtić je namenjena roditeljima koji su državljani Republike Srbije, a pojedine predškolske ustanove pružaju ovu uslugu i u slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin.

Ona omogućuje da se automatski pribave neophodni podaci iz matične knjige rođenih, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, tako da roditelji ne moraju da dostavljaju ta dokument prilikom upisa deteta, niti da odlaze ni na jedan šalter.

Međutim, za decu samohranih roditelja, decu žrtava nasilja u porodici, decu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju ili iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite predškolska ustanova je u mogućnosti da prihvati prijavu elektronskim putem, ali je potrebno je da roditelji podnesu lično u predškolsku ustanovu odgovarajuću dokumentaciju kojom se dokazuje navedeni status.

Uputstvo za elektronsko prijavljivanje na konkurs može se pronaći na sajtu portala eUprava.

Kad deca kreću u vrtić?

Konkursi se raspisuju za upis dece u vrtiće u narednu radnu 2023/24. godinu i po pravilu primljena deca polaze u obdanište od 1. septembra.

Osim tog „velikog“ konkursa, kako se kolokvijalno zove, roditelj može i mimo predviđenog roka da se prijavi, pa da ga predškolska ustanova kontaktira ukoliko se oslobodi neko mesto, ali su u praksi, bar što se tiče velikih gradova, šanse da dete na ovaj način regularno uđe u državni sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja izuzetno su male.

O tome svedoči i zvanična informacija koja se može pročitati na sajtovima mnogih predškolskih ustanova.

„Centralna upisna komisija vrši upis dece tokom cele godine, ali isključivo u skladu sa smeštajnim kapacitetima i pedagoškim normativima koju su propisani zakonom i koje smo u obavezi da ispoštujemo. Napominjemo da nakon početka radne godine, odnosno polaska dece u vrtiće od 1. septembra, dalji upis dece teče znatno sporijim tempom jer su grupe i vrtići već popunjeni, pa dalji upis zavisi isključivo od promene brojnog stanja u vrtićima (odustajanja, ispisi…). Brojna stanja se prate na mesečnom nivou i u skladu sa tim se dalje radi upis dece ukoliko za to postoji mogućnost“, glasi pomenuto obrazloženje.

U Beogradu „veliki“ konkurs za prijem dece u predškolske ustanove čiji je osnivač Grad

Beograd je počeo 10. aprila i trajaće do 12. maja.

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, u 318 beogradskih vrtića biće mesta za oko 14.000 mališana.

Preliminarne liste upisane dece biće istaknute 5. juna.

Roditelji čija deca ne budu primljena po konkursu ili ne budu zadovoljni odlukom upisne komisije o tome gde im je dete raspoređeno, mogu da predaju žalbe od 5. do 14. juna.

Upisne komisije razmatraće žalbe roditelja od 15. do 23. juna.

Dosadašnja praksa pokazuje da u proseku 30 do 40 odsto žalbi bude usvojeno, bar tako tvrde nadležni.

Šta ako dete ostane „ispod crte“?

Ukoliko dete ostane „ispod crte“ roditelji imaju mogućnost da uz odbijenicu dete upišu u neki od privatnih vrtića koji je u sistemu subvencija Grada, a takvih je trenutno oko 440.

Odbijenica je zapravo potvrda da dete nije primljeno u državni vrtić i i nju izdaje predškolska ustanova u kojoj je roditelj konkurisao.

Zahtev za izdavanje potvrde da dete nije upisano u predškolsku ustanovu zbog nedovoljnih kapaciteta se može podneti i elektronski preko portala eUprava.

Odbijenica se potom uz odgovarajuću dokumentaciju predaje privatnom vrtiću u koji roditelj želi da upiše dete, a da bi dobio subvenciju neophodno je da taj vrtić bude na spisku verifikovanih privatnih predškolskih ustanova.

Koliko iznosi subvencija?

Odbijenica omogućuje roditelju da od Grada dobije deo novca za plaćanje privatnog vrtića u istom iznosu kojim lokalna samouprava „pokriva“ trošak boravka deteta u državnom obdaništu.

Naime, ekonomska deca državnog vrtića u Beogradu iznosi oko 28.000 dinara, 80 odsto te cene plaća Grad, a roditelj učestvuje sa 20 odsto, što je oko 5.500 dinara na mesečnom nivou.

Identičan iznos subvencije dobijaju i roditelji čija deca su upisana u privatne vrtiće, a razliku do pune cene plaćaju sami.

Taj iznos se razlikuje, budući da se puna cena boravka dece u privatnim obdaništima u Beogradu kreće između 250 i 300 evra, a na ekskluzivnijim lokacijama cene idu i do 500 evra.

Još jedan od razloga zašto su državni vrtiči traženi je odluka da se za svaki opravdani izostanak deteta (bolest/godišnji odmor roditelja) cena umanjuje za 50 odsto po danu nedolaska, dok se kod privatnika plaća pun iznos.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je najavio da će vrtići od 1. septembra biti besplatni za svu decu predškolskog uzrasta koja će biti subvencionisana sa 100 odsto, nevezano od toga da li idu u državne ili privatne vrtiće.

To paktično znači da će celokupan iznos ekonomske cene držvnog vrtića leći na račune roditelja čija su deca u privatnim obdaništima, pa će se udeo koji plaćaju do pune cene koštanja privatnog vrtića smanjiti.

Ukoliko roditelj nema odbijenicu, a upiše dete u privatni vrtić, on će plaćati punu cenu.

Kako saznati koji vrtić je verifikovan za rad?

Kako bi roditelji bili sigurni da li obdanište u privatnom vlasništu ispunjava propisane uslove za rad i da li podležu inspekcijskom nadzoru treba da provere da li se nalazi na spisku verifikovanih predškolskih ustanova.

Ti spiskovi se nalaze na sajtu Ministarstva prosvete i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i povremeno se ažuriraju, pa je najbolje telefonom se raspitati da li su spiskovi validni.

Ko ima prioritet pri upisu?

Pravilo koje važi za sve državne predškolske ustanove u Srbiji je da prilikom upisa dece u predškolsku ustanovu čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, prioritet za upis imaju deca iz osetljivih grupa.

To je detaljno reglisano Pravilnikom o bližim uslovima za utvrđivanje prioriteta za upis dece u predškolsku ustanovu, koji je Ministarstvo prosvete donelo još 2011. godine, a koji je i danas na snazi.

U kategoriju dece iz društveno osetljivih grupa spadaju: deca žrtve nasilja u porodici, deca iz porodica koja koriste neki oblik socijalne zaštite i deca bez roditeljskog staranja, potom deca samohranih roditelja, deca iz socijalno nestimulativnih sredina, deca sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, deca iz porodice u kojoj je dete koje je teško obolelo ili ima smetnje u psihofizičkom razvoju, deca teško obolelih roditelja, deca čiji su roditelji ratni vojni invalidi ili imaju status raseljenog ili prognanog lica, deca predložena od strane centra za socijalni rad i deca iz sredina u kojima je usled porodičnih i drugih životnih okolnosti ugroženo zdravlje, bezbednost i razvoj.

Potom prednost imaju deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, zatim treće i svako naredno detete u primarnoj porodici, nakon njih deca čija su braća ili sestre upisani u istu predškolsku ustanovu i na kraju sva ostala deca.

Cenu određuje osnivač

Cene boravka dece u predškolskim ustanovama u Srbiji se razlikuju. Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisuje da roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta učestvuje u obezbeđivanju sredstava za ostvarivanje delatnosti predškolske ustanove, čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, a da odluku o visini cene donosi osnivač.

„Od obaveza plaćanja, u celodnevnom i poludnevnom boravku, izuzimaju se deca bez roditeljskog staranja, deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i deca iz materijalno ugroženih porodica, u skladu sa propisima kojima se uređuje finansijska podrška porodici sa decom“, stoji u zakonu.

Pohađanje obaveznog pripremnog predškolskog programa u godini pred polazak u prvi razred osnovne škole je za svu decu besplatno. Ukoliko je predškolac u celodnevnom boravku, umanjuje se cena vrtića za pohađanje pripremnog predškolskog programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari