Izraelska avijacija je juče nastavila vazdušne napade na Pojas Gaze, teritoriju koju kontroliše radikalni palestinski pokret Hamas, kao odgovor na intenziviranu minobacačku i raketnu vatru eksremista na jug Izraela u prethodnom periodu, nakon isteka šestomesečnog primirja. Izrael je, između ostalog, bombardovao tunele prema Egiptu. Izraelska vlada saopštila je da Hamas nije ostao dužan, budući da je ispalio najmanje 110 raketa proteklog vikenda.

Palestinski izvori tvrde da je u prethodna dva dana, koji se smatraju najtragičnijim od izbijanja izraelsko-palestinskog sukoba, poginulo najmanje 280 ljudi, a više od 700 je ranjeno. Prema izjavama medicinskog osoblja više od 100 osoba nalazi se u kritičnom stanju. Palestinske bolnice takođe apeluju na davaoce krvi da pomognu ranjenima. Za razliku od Izraela koji tvrdi da su u najnovijoj akciji, pokrenutoj u cilju zaustavljanja terorističkih napada na tu državu, stradali uglavnom pripadnici Hamasa, Palestinci naglašavaju da je poginulo dosta civila. Na Pojas Gaze ispaljeno je najmanje 100 bombi, a više od 80 aviona gađalo je 210 ekstremističkih uporišta.

Izraelski premijer Ehud Olmert saopštio je da je i dalje neizvesno kada će biti okončane vojne operacije u Gazi i apelovao na stanovnike južnih delova države da izdrže napade Hamasa. Portparol izraelske vlade Mark Regev kazao je da će Izrael nastaviti da izvodi vazdušne napade „sve dok ne bude stvorena nova bezbednija sredina na jugu, kako stanovništvo ne bi više živelo u teroru i strahu od palestinskih raketa“. Ministar odbrane Izraela Ehud Barak ocenio je da se država suočava s razdobljem koje „zahteva istrajnost“. Prema njegovim rečima, došlo je vreme za borbu. Štaviše, izraelska vlada ne isključuje mogućnost otpočinjanja kopnene invazije na Gazu i najavila je mobilizaciju dodatnih vojnika.

Hamas je pozvao svoje pripadnike na odmazdu zbog najnovije akcije Izraela, a takvim apelima priključili su se i pojedini drugi palestinski pokreti. Kaled Mašel, prognani vođa Hamasa, pozvao je na podizanje novog „ustanka u culju nacionalnog oslobođenja Palestinaca“. Hanije, lider Hamasa u Gazi, poručio je sunarodnicima da Izrael „nikada neće uspostaviti kontrolu nad Gazom“, bez obzira na silu koju upotrebi „cionistički neprijatelj“. U pismu koje je Hanije uputio Palestincima naglašava se da ta organizacija „neće podići belu zastavu“, niti napustiti svoje teritorije. Štaviše, Hamas je poručio Izraelu da će „proliti krvave suze“. Analitičari upozoravaju da ekstremisti neće prezati ni od samoubilačkih napada na Izrael.

Umereni palestinski predsednik Mahmud Abas osudio je vazdušne napade u Gazi i apelovao na međunarodnu zajednicu da pomogne Palestincima. „Palestinski lider osuđuje akciju Izraela i poziva međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na tu državu u cilju okončanja napada“, izjavio je Abasov portparol Nabil Abu Rudeina.

Sirija je u znak nezadovoljstva zbog akcije Izraela saopštila da prekida mirovne pregovore s tom državom. Nasuprot tome, Sjedinjene Američke Države su optužle Hamas za okončanje primirja i pozvale Izrael da izbegne civilne žrtve. Državni sekretar Kondolisa Rajs izdala je saopštenje u kojem krivi ekstremiste za eksalaciju nasilja.

Protesti u Iraku

Bagdad – Širom Iraka juče su održani protesti zbog izraelskog vazdušnog napada na Pojas Gaze. Demonstranti su palili izraelske zastave i pucali u vazduh iz „kalašnjkova“ zahtevajući od arapskih zemalja oštriji odgovor na izraelski napad. Jedan tinejdžer je poginuo tokom protesta u gradu Mosulu na severu Iraka kada je bombaš samoubica koji je bio na biciklu aktivirao pojas sa eksplozivom u masi od oko 300 demonstranata. D. S.

 

UN apeluju na hitnu obustavu nasilja

Njujork – Savet bezbednosti UN pozvao je juče na hitnu obustavu nasilja u Pojasu Gaze. „Članovi Saveta bezbednosti UN izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog pogoršane situacije u Pojasu Gaze i pozvali na hitnu obustavu nasilja“, navodi se u saopštenju predsednika Saveta hrvatskog ambasadora Nevena Jurice. U saopštenju se dodaje da je Savet bezbednosti UN pozvao obe strane da obustave sve vojne aktivnosti. Diplomate iz Saveta bezbednosti UN sastale su se na zahtev Libije, jedine arapske članice ovog tela. S. R.

 

Gadafi optužio arapske lidere za kukavičluk

Tripoli – Libijski lider Moamer el Gadafi optužio je arapske lidere za „kukavički“ odgovor na izraelske napade. Prema njegovim rečima, podrška arapskih lidera Palestincima u Pojasu Gaze bila je samo u vidu ponude humanitarne pomoći ili mogućnosti razgovora o izraelskim napadima tokom samita. „Oni treba da osećaju sram. Trguju u ime palestinske borbe za državnost sa svojim, kukavičkim, slabim i defetističkim stavovima“, rekao je Gadafi aludirajući na arapske lidere i njihove pokušaje da pronađu zajednički stav prema izraelskim napadima. R. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari