Vođa nezadovoljnih radnika EPS-a pozvao rudare Kolubare na sutrašnji protest na kopu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Vođa protesta radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) Milan Đorđević pozvao je rudare Rudarskog basena „Kolubara“ na sutrašnji protest ispred upravne zgrade površinskog kopa rudnika u Baroševcu sa zahtevom da se radnicima isporuči plaćeni ugalj, nadokandi umanjena zarada i smeni vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić.

To će biti, kako je u saopštenju naveo Đorđević, nastavak dva protesta u Beogradu na kojima su ti zahtevi saopšteni.

„Zahtevi Sindikata EPS-a ostaju nepromenjeni, da se radnicima isporuči plaćeni ugalj za predstojeću zimsku sezonu, isplati razlika između ugovorene i isplaćene zarade za devet meseci i deblokira rad sindikata“, kazao je Đorđević.

Dodao je da se od nadležnih državnih organa traži da ispitaju poslovanje EPS-a „zbog osnovanih sumnji da se neracionalno troši novac preduzeća“.

Đorđević je optužio Grčića da je posle prvog protesta 22. oktobra, istog dana zloupotrebio sindikalnu organizaciju koja ga je, kako je naveo, na lažiranoj sednici Glavnog odbora sindikata opozvala sa mesta predsednika Sindikata radnika EPS-a, zbog čega je odbacio tu odluku.

Protest je, prema rečima Đorđevića, iniciran odlukom poslovodstva da se ugalj iz kopa Kolubara prioriteno isporučuje privatnim stovarištima, a ne radnicima EPS-a, koji su ga unapred platili.

Iako je Đorđević više puta pozivao resorno Ministarstvo rudarstva i energetike, predsednika države Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da se uključe u rešavanje spora sindikata i poslovodstva i prekontrolišu poslovanje EPS-a do sada se niko od njih nije oglasio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari