Prilikom nedavno održane prezentacije Uprošćenog rudarskog projekta izgradnje prve deonice vodonepropusnog ekrana na Površinskom kopu „Drmno“, koju su uradili stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda, konstatovano je da je ovo dobar pristup u sagledavanju metoda i iznalaženju celovitog rešenja po pitanju odvodnjavanja Površinskog kopa „Drmno“ u narednom periodu. Na osnovu rasprave može se zaključeno je da vodonepropusni ekran nema alternativu jer će značajno smanjiti dotok voda iz Dunava i Mlave.


– Glavni rudarski projekat proširenja proizvodnih kapaciteta Površinskog kopa „Drmno“ na 9 miliona tona uglja godišnje urađen u aprilu 2009. godine, a u septembru iste godine dobijena je kompletna revidentska klauzula – rekao je Zoran Vuković, pomoćnik direktora Direkcije za unapređenje proizvodnje u PD „TE-KO Kostolac“. Kasnije, kazao je Vuković, uvidom u projektnu dokumentaciju i početkom rada na objektima odvodnjavanja videli smo da nam u Glavnom rudarskom projektu nedostaju određeni tehnički parametri i iz tog razloga smo raspisali javnu nabavku a potom i ugovorili pored ostalih i izradu Uprošćenog projekta prve deonice vodonepropusnog ekrana.

– Na osnovu svega što smo svi zajedno do sada radili na rešavanju problema odvodnjavanja Površinskog kopa Drmno smatram da smo na dobrom putu da ovu ozbiljnu problematiku rešimo na najbolji način – rekao je prof. dr Vladimir Pavlović profesor Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda.

Zaštita kopa „Drmno“ od podzemnih voda, sastoji se od pet osnovnih sistema na osnovu čega se može zaključiti da je to najsloženiji i najkomplikovaniji kop u pogledu odvodnjavanja na Balkanu. Sistem čine: linije drenažnih bunara, vodonepropusni ekran, sistem drenažnih kanala, vodosabirnika i pomoćnih objekata odvodnjavanja. Za zaštitu kopa „Drmno“ od voda planirana je izgradnja vodonepropusnog ekrana u dužini od 13 kilometara. Izgradnja prve deonice ekrana u dužini od 1,5 kilometara treba da otpočne u narednoj godini na severozapadnoj granici kopa „Drmno“, a ukupna vrednost radova procenjuje se na šest miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari