Radovi na vodovodnoj mreži od 1,6 kilometara u požarevačkim naseljima „Sopot“ i „Čačalica“ vredni oko sedam miliona dinara, koji su ušli u završnu fazu krajem 2011. godine, finansirani su iz sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine Grada Požarevca.

Završne objekte na lokacijama Pečki put u Mesnoj zajednici „Sopot“ i 6 Lička u Mesnoj zajednici „Čačalica“ obišli su zamenica gradonačelnika Požarevca Vukica Vasić i direktor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Nenad Ratić sa saradnicima. Vodovodna mreža u Požarevcu pokriva više od 90 odsto teritorije grada. Iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine je, tokom 2010. i 2011. godine, za izgardnju i dogradnju mreže u obodnim delovima Požarevca, kao i u Kostolcu u naselju Plaža, izdvojeno je 8,5 miliona dinara i izgrađeno 2,5 kilometra nove vodovodne mreže. – Ovim se ponovo dokazuje da grad Požarevac vodi računa o svojim građanima, svim svojim žiteljima podjednako, kako u centru, tako i na periferiji, stvarajući uslove za kvalitetniji život, istakla je između ostalog zamenica gradonačelnika, Vukica Vasić dodavši da, svakako, zavređuju sve pohvale Javno komunalno preduzeće „Vodovod i Kanalizacija“, i budžetski Fond za zaštitu životne sredine, koji osluškuju i prepoznaju potrebe građana. Nastavićemo da radimo i dalje, kao što smo dosada činili i nadamo se da će biti dovoljno srtedstava i u budžetu grada i u Fondu kako bi završili započete investicije i otvorili neke nove nove radove u ovoj oblasti. Moram da kažem da smo mi kao lokalna vlast vrlo hrabro i ambiciozno ušli u investicije koje se tiču zaštite životne sredine. Tiču se kanalizacionih i vodovodnih mreža. Započeta je i izgradnja kišnog kolektora. Prva faza je završena, druga je u toku. To je ogromna investicija, iznosi više od 100 miliona dinara i odvija se na lokaciji od Autobuske stanice do Brežanskog kanala. Sve su to napori koje Grad čini da svojim stanovnicima omogući normalne uslove za život, da imaju dovoljne količine vode i zdravu pijaću vodu. Svesni smo da bi bilo lepo za naš grad napraviti i zatvoreni bazen, kao i niz drugih manjih sadržaja, ali najpre moramo svima osigurati elementarne uslove za kvalitetan život što su svakako vodovod i kanalizaciona mreža. Ulaganja se nastavljaju.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac Nenad Ratić je prilikom obilaska završnice radova Pečki put, u mesnoj zajednici „Sopot“ i ulici 6. Lička, u mesnoj zajednici „Čačalica“, ukazao na značaj proširenja vodovodne mreže na ovim lokacijama, pre svega usled dotadašnje zagađenosti lokalnih bunara: – Na lokaciji Mesne zajednice „Sopot“ na zahtev za dogradnju vodovodne mreže, pre svega Mesne zajednice i grupe građana, upućenim 2010. godine budžetskom Fondu za zaštitu životn sredine, ovi radovi su shvaćeni kao jedan od prioriteta i sada finalizovani. Ukupna dužina mreže koja je izgrađena na lokaciji Pečki put je 800 metara, a vrednost radova je 3.600.000 dinara. Građani koji žive na toj lokaciji veoma su ugroženi neregulisanom deponijom tako da je voda u njihovim bunarima zagađena. Mi smo, zajedno sa Fondom, prepoznali taj njihov zahtev, tako da će sada na novuizgrađenu vodovodnu mrežu moći da se priključi oko 20 domačinstva, dakle 60 do 80 ljudi. Na područiju Mesne zajednice „Čačalica“, u ulici 6. Lička, na osnovu zajedničkog zahteva grupe građana i JKP „VIK“, upićenom budžetskom Fondu 2010. godine, izvršeni su radovi na dogradnji vodovodne mreže u dužini od 830 metara. Njihova vrednost je 3.200.000 dinara. Ovo je investicija od velikog značaja za žitelje ovog dela grada jer ni oni nisu imali dovoljno zdrave pijaće vode, takođe usled zagađenosti lokalnih bunara. Zamenica gradonačelnika Vukica Vasić je dodala da je „Sopot“ jedna od mesnih zajednica u kojoj je tokom 2011. godine bilo niz velikih investicija budući da jedan duži vremenski period na područiju te mesne zajednice gotovo da ništa nije ulagano: – U tom delu grada realizuje se i velika investicija na izgradnji fekalnog kolektora u ulici Vojske Jugoslavije. Završena je crpna stanica šest, sedma se završava, takođe sredstvima iz Fonda, u iznosu od 13 miliona dinara. Na teritoriji mesne zajednice „Čačalica“ biće još značajnih investicionih ulaganja i 2012. godine kada očekujemo početak izgradnje dečijeg vrtića, za koji smo u rebalansu buđeta izdvojili sredstva za prvu fazu izgradnje u iznosu od 25 miliona dinara i još 66 miliona za završetak građevinskih radova. U toku je javna nabavka i očekujemo početak radova krajem januara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari