Vodostaj reke Save kod Sremske Mitrovice i dalje raste i u 17 sati, on je iznosio 861 centimetar a ojačani nasipi odolevaju, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

 Najveći ikada izmereni vodostaj Save kod Sremske Mitrovice bio je onaj iz 1974. godine i iznosio je 801 centimetar.
 „Odbrambena linija, koja je ojačavana tokom jučerašnjeg dana i noćas, i dalje se ojačava sa dodatnim količinama džakova sa peskom, a utvrđuju se i zemljani nasipi. Odbrambena linija kod Sremske Mitrovice iznosi tri i po kilometra“, navele su Vode Vojvodine.
 U saopštenju se dodaje da je na liniji odbrane na području Sremske Mitrovice angažovano 1.200 ljudi: radnika Voda Vojvodine, vodoprivrednih i komunalnih preduzeća, kao i dobrovoljaca, koji su od juče nasipe ojačali sa pola miliona džakova.
 „Olakšavajuća okolnost mogla bi biti činjenica da vodostaj kod Županje u susednoj Hrvatskoj stagnira još od 13 sati“, piše u saopštenju.
Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović izjavio je danas da je situacija nastala zbog poplava u tom gradu pod kontrolom i da se grad uspešno brani.
 „Južni deo grada se polako evakuiše iz preventivnih razloga, kao i deo sela Laćarak, i nema panike. Ima par kritičnih tačaka, ali se uspešno branimo“, rekao je Nedimović za agenciju Beta.
 On je naveo da je reka Sava kod tog grada u stagnaciji, a prema poslednjim merenjima nivo reke je 859 centimetara.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić poručio je danas građanima Sremske Mitrovice da nema razloga za paniku i dodao da je evakuacija pojedinih delova toga grada pre svega preventivna.
 „Evakuacija se preduzima da ne bi došlo do tragedije do koje je došlo u Obrenovcu. Želimo apsolutno da sačuvamo svaki život, da delujemo preventivno“, poručio je Pajtić u saopštenju za javnost.
 On je pozvao dobrovoljce koji žele da pomognu u odbrani Mitrovice od poplava da dođu u taj grad i da se prijave u zgradi opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari