Blokovi kostolačkih termoelektrana radili su u prvi pet meseci ove godine, po zahtevu EPS-a, odnosno radi povoljne hidrološke situacije u akumulacijama Đerdapa i Drinskih elektrana, smanjenim kapacitetom.

Ipak, do kraja maja u TE „Kostolac“ proizvedeno je ukupno 2.770.000 MWh električne energije, što je za nekoliko procenata manje od plana, ističe Zlatko Zakošek, direktor Direkcije za proizvodnju električne energije: -Za prvih pet meseci u tekućoj godini, elektroenergetskim bilansom EPS-a planirana proizvodnja iznosi 2.950.000 MWh. Prema tome, ostvarena proizvodnja je na nivou 94% od planirane, a razloga za ovaj podbačaj u proizvodnji električne energije ima nekoliko. Pre svega, povoljna hidrološka kretanja u proteklom periodu uticala su na smanjenje proizvodnje u termo sektoru, odnosno zbog obilnih padavina bila je povećana proizvodnja hidroelektrana zbog čega su termokapaciteti, po zahtevu dispečerske službe, radili sa smanjenom snagom. Zbog toplog vremena za vreme prvomajskih praznika, blok „A2“ je bio potisnut sa mreže 10-ak dana. Pored ovoga, postojali su i određeni tehnički problemi koji su uzrokovali zastoje blokova.

Blokovi Termoelektrane „Kostolac A“ isporučili su energetskom sistemu Srbije u prvih pet meseci ukupno 837.000 MWh. Od ovog iznosa, blok A1 je proizveo 269.000 MWh, dok je na bloku A2 proizvedeno 568.000 MWh. Procenat ostvarene proizvodnje na ovim blokovima iznosi 98,5 odsto. -Blokovi Termoelektrane „Kostolac A“ pored električne energije, isporučuivali su u zimskoj sezoni i toplotnu energiju za sistem daljinskog grejanja Kostolca, Požarevca i okolnih naselja. U prva četiri meseca, za potrebe grejanja sistemu je isporučeno ukupno 190.000 MWh toplotne energije, što inače iznosi 115 procenata u odnosu na planiranu isporuku toplotne energije za ovaj period. Takođe, potrebno je napomenuti da u toku čitave grejne sezone, zahvaljujući tehničkom stanju opreme u pumpno – izmenjivačkoj stanici kao i angažovanju zaposlenih Službe toplifikacije, nije bilo prekida u isporuci toplotne energije, kaže Zakošek.

Termoelektrana „Kostolac B“ je u prva tri meseca ove godine ostvarila proizvodnju električne energije od 1.933.000 MWh i to iznosi 92 odsto od plana. Od ovoga, blok „B1“ je proizveo 957.000 MWh, a blok B2 976.000 MWh električne energije: -U toku probnog pogona bloka „B2“, bilo je više neplanskih zastoja zbog tehničkih problema na novougrađenoj opremi, pre svega na cevnom sistemu kotla i na sistemu odšljakivanja, i zbog toga je proizvodnja električne energije manja od planirane. Nadamo se da će podbačaj proizvodnje ovog bloka biti nadoknađen budućim pouzdanim radom na snagama većim od nominalne. S obzirom da se ove godine ne izvode produženi remonti ni na jednom od četiri agregata, časovno angažovanje blokova će biti maksimalno. Shodno tome, bilansirana proizvodnja električne energije za ovu godinu iznosi 6,6 milijardi kilovat – sati i istovremeno ova proizvodnja predstavlja gornju granicu tehničkih mogućnosti kostolačkih termoelektrana. U narednom periodu, očekujemo da će pozitivni efekti urađenih poslova u nastupajućim remontima, doprineti većoj pouzdanosti i časovnoj angažovanosti proizvodnih kapaciteta i većem broju proizvedenih kilovat – časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari