Ukoliko do danas leskovačko Javno komunalno preduzeće ,,Vodovod’’ ne namiri makar deo obaveza prema JKP ,,Elektrodistribucija’’, biće isključeni sa električne mreže. Električari su najpre zapretili da će bez struje ostati upravna zgrada i računski centar, a posle toga i ostali deo ,,Vodovoda’’.

Ukoliko do danas leskovačko Javno komunalno preduzeće ,,Vodovod’’ ne namiri makar deo obaveza prema JKP ,,Elektrodistribucija’’, biće isključeni sa električne mreže. Električari su najpre zapretili da će bez struje ostati upravna zgrada i računski centar, a posle toga i ostali deo ,,Vodovoda’’.
U JKP ,,Vodovod’’ ne kriju da su dužni Elektrodistribuciji, ali novi v.d. direktora Zoran Stojanović, koji je na toj dužnosti tek odnedavno, ne može da precizira obaveze prema tom kolektivu, ali su one, kaže, milionske!

Krađa struje masovna pojava

Protiv meštana sela Vinarca, Čifluk Mire i Donjeg Stopanja, leskovčaka ,,Elektrodistribucija’’ je podnela više od sto krivičnih prijava zbog krađe struje. Rukovodilac sektora za logistiku leskovačke ,,Elektrodistribucije’’ Marina Đorđević kaže da su od juna 2003. do juna 2008. godine nadležnim sudovima podnete 882 krivične prijave zbog krađe i samovlasnog priključivanja, odnosno korišćenja struje bez ili mimo mernih uređaja.

-U 542 krivična predmeta istaknut je odštetni zahtev od oko 58 miliona dinara. Izrečeno je 115 novčanih kazni u iznosu od pet do četrdeset hiljada dinara. Takođe su izrečene 153 uslovne osude u trajanju od jednog do tri meseca, a u jednom slučaju i tromesečna zatvorska kazna – kaže Đorđevićeva.

U leskovačkom JKP ,,Vodovod’’ su, povodom pretnje električara da će ostati bez struje najavili ,,kontrameru’’, jer i ,,Elektrodistribucija’’ duguje ,,Vodovodu’’ ne mala sredstva za isporučenu vodu. O kojoj se sumi reč, nije saopšteno ni iz jednog kolektiva, ali se može pretpostaviti da su u pitanju značajna sredstva.
Ovo nije prvi put da ,,Elektrodribucija’’ traži hitno namirenje duga. Pre nekoliko godina, posle više molbi koje je ,,Vodovod’’ ignorisao, upravna zgrada je ostala bez struje, ali su iz JKP ,,Vodovod’’ zavrnuli slavine, pa su tako zaposleni činovnici ,,Elektrodistibucije’’ vodu za kafu morali da pozajmljuju od svojih komšija, odnosno radnika Opštinskog suda u Leskovcu. Tada je nesporazum prevladan direktnom intervencijom lokalnih političara. Mnogi tvrde da i najnoviji nesporazum ima ,,političku boju’’. Zna se da je Javno preduzeće ,,Elektrodistribucija’’ u nadležnosti Vlade Srbije, a ,,Vodovodom’’ gazduje lokalna samouprava, odnosno SO Leskovac čiju većinu čine SRS, SPS i DSS-NS.
Dugovanja su, inače, godinama najveća boljka leskovačakih javnih preduzeća. U ovom trenutku, Leskovčani i kolektivi čije je sedište na obalama Veternice u minusu su prema javnim preduzećima za gotovo milijaru dinara, a više od polovine obaveza treba namiriti ,,Elektrodistribuciji’’, koja snabdeva sve opštine Jablaničkog i deo Pčinjskog okruga.
Postala je dosadna priča da su gotovo svakoga dana električari na terenu, često ih prate i pripadnici policije, jer sami nisu u stanju da isključe pojedina „ratoborna“ domaćinstva. Bilo je, nažalost, ne samo povišenih tonova nego i ozbiljnih pretnji, a posle toga su usledile brojne krivične prijave. Zbog toga su katkad isključenja sa električne mreže odlagana uz molbu da se dug neizostavno plati, a ako se to ne učini narednih sati neizostavno sledi – mrak!
Kao i u većini leskovačkih javnih preduzeća, tako i u ,,Vodovodu’’ imaju velike poteškoće u naplati potraživanja. U ovom trenutku, na primer, korisnici duguju oko 218 miliona dinara, ali je izvesno da od nekih firmi, pre svega u tekstilnoj industriji, teško mogu da računaju naplatu višegodišnjeg duga. Vodovod je odlučio da veći broj domaćistava, ali i pojedina preduzeća tuži, iako je višegodišnja praksa pokazala da ta mera ne samo što nije popularna, već nije ni efikasna, jer suđenja traju – godinama!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari