Vodovod u Majdanpeku godišnje gubi milion kubika vode 1Foto: JP "Vodovod" Majdanpek

Kontrolom i analizom stanja postrojenja i cevovoda u JP “Vodovod” Majdanpek utvrdili su da godišnje imaju gubitak vode od million kubnih metara. Stoga su napravili plan i krenuli sa sanacijom odnosno otklanjanjem gubitaka vode, koji podrazumeva zamenu dela cevovoda, zamenu vodomera i primenu projekta energetska efikasnost koji se odnosi na zamenu pumpnih agregata na vodozavatu Pustinjac sa svom pripadajućom opremom za merenje i upravljanje.

Slobodan Krajić, direktor JP “Vodovod” Majdanpek, u nedavnom razgovoru za Danas najavio je kapitalne investicije koje će doprineti kontrolisanom i stabilnom vodosnabdevanju Majdanpečana. One će biti realizovane tokom ove godine i finansirane subvencijama opštinskog budžeta.

Krenulo se sa ugradnjom merača protoka koji su omogućili da se precizno utvrde gubici vode na pojedinim trasama. Ustanovljeno je da od vodozahvata Pustinjac do fabrike vode, u samoj fabric vode i na potezu razdelno okno, gradski rezervoari i gradska mreža ukupna godišnji gubitak vode iznosi nešto više od million kubika vode.

-Sanacija curenja u fabrici vode u nivou od 70 procenata treba da bude završena do polovine aprila, dok su za preostali deo potrebne veće građevinske intervencije po čijem sprovođenju, nastaviće se sa sanacijom – navodi se u obaveštenju “Vodovoda”.

Cevovod Pustinjac – Fabrika vode biće delimično saniran, a potpuna sanacija cevovoda u dužini od kilometar, vrednost radova je osam miliona dinara, biće sprovedena u drugom kvartalu naredne godine.

U majdanpečkom “Vodovodu” napravili su plan sanacije cevovoda za gradske rezrevoare i gradsku mrežu koja treba da bude sprovedena od maja do avgusta.

Radi preciznog merenja kod svih korisnika, JP “Vodovod” planira zamenu svih postojećih vodomera novim. Tokom aprila biće raspisan tender za nabavku i montaža novih vodomera počeće u junu 2022. godine, kažu u ovom majdanpečkom preduzeću.

-Kao glavna tema i ujedno glavni faktor za dopunsku uštedu i ekonomiju planiran je projekat energetska efikasnost koji se odnosi na zamenu pumpnih agregata u Pustinjcu sa svom pripadajućom opremom za merenje i upravljanje. Trenutno postoje poteškoće oko pokretanja tendera zbog naglih promena na tržištu i povećanja cene te će se zajedno sa osnivačem izraditi novi budžet za pomenuti projekat. Realizacija se očekuje do kraja 2022. godine – navodi direktor Slobodan Krajić u obaveštenju namenjenom korisnicima usluga.

Pomenimo da je u naselju Velike Livade u toku zamena 250 metara cevovoda koji je dotrajao, čime bi prekidi u vodosnabdevanju ovog naselja nadomak Majdanpeka bili rešeni. Slični poslovi uskoro će biti sprovedeni u majdanpečkom naselju “Bagremar”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari