Vodovod: U Novom Sadu voda za piće je ispravna, uzorak iz Sremske Kamenice uzet sa "divljeg priključka" 1Foto: Shutterstock/Stanislaw Mikulski

Voda u Novom Sadu je ispravna za piće, kao što su i dokazale analize koje sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine, kažu u JKP „Vodovod i kanalizacija.

Povodom informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama da gradska voda nije za upotrebu, a na osnovu uzorka od 5. septembra u Sremskoj Kamenici, u Vodovodu kažu da je u pitanju „divlji priključak“, piše 021.rs.

„Nakon uvida u našu evidenciju, utvrđeno je da je objekat sa koje adrese je lice navodno donelo uzorak za ispitivanje, priključen na nelegalno izgrađenu vodovodnu mrežu, odnosno u pitanju je divlji priključak. „Vodovod i kanalizacija“ ne garantuje za kvantitet i kvalitet, odnosno ispravnost vode, budući da je u pitanju vodovodna mreža koju nismo gradili i projektovali. Takođe, isti objekat nije priključen na kanalizacionu mrežu već poseduje septičku jamu, te je moguće da je bakterija na taj način i dospela u uzeti uzorak“, dodaju u ovom preduzeću.

Napominju da je Vodovod zadužen za ispravnost vode u vodovodnoj mreži do vodomera, a da je održavanje unutrašnjih instalacija u svakom smislu u obavezi korisnika.

Uzorak vode za piće kojim se utvrđuje ispravnost vode za piće koja ulazi u gradsku mrežu se uzima sa određenih mernih mesta i uvek od strane stručnih lica Instituta za javno zdravlje Vojvodine, napominju u Gradskoj kući.

„Sve drugo je podložno tumačenjima, jer svako lice, može doneti na analizu uzorak vode sa nepoznatog mernog mesta, mimo stručnog nadzora uzorkovanja“, ističu dalje.

Institut obavestio građane na koji mejl da mu pišu

Institut za javno zdravlje Vojvodine, od kojeg opozicija i javnost nedeljama traže informacije o ispravnosti vode, objavio je danas na svom sajtu mejl adresu za slanje pitanja, preko koje svi mogu da se raspitaju za kvalitet vode.

“Obaveštavamo sve zainteresovane korisnike da se za sva pitanja u vezi sa zdravstvenom ispravnošću vode za piće obrate na sledeću mejl adresu [email protected]”, stoji u obaveštenjima na stranici Instituta.

Preko ove mejl adrese mediji i građani godinama komuniciraju sa ovom ustanovom.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari