Ako je suditi prema poslednjim zvaničnim najavama nadležnih u lokalnoj samoupravi, najkapitalniji program agrarnog budžeta grada Kragujevca i u ovoj godini je obezbeđivanje vode za piće seoskim domaćinstvima kopanjem arterskih bunara i izgradnjom seoskih vodovoda.


– Iako suočeni sa teškom ekonomskom situacijom, nastavili smo izgradnju vodovoda u selima, svesni da je obezbeđivanje vode za piće seoskim domaćinstvima jedan od najvažnijih projekata za njihov život i rad. U Resniku je iskopan devedeseti arterski bunar, dok se u Drači, Čumiću, Rečanima i još nekim selima privodi kraju izgradnja vodovoda. Istovremeno, novi bunari se kopaju i u Velikim Pčelicama, Donjoj i Gornjoj Sabanti – kaže pomoćnica gradonačelnika Kragujevca za agrar Snežana Živanović Katić, napominjući da je od početka realizacije ovog projekta više od 3.000 domaćinstava dobilo kvalitetnu vodu za piće.

Grad Kragujevac, prema njenim rečima, u potpunosti ispunjava svoje obaveze u ovom programu, počev od kopanja arterskih bunara, preko ugradnje rezervoara i pumpi, do izgradnje primarne mreže i projektne dokumentacije. S druge strane, sve je manje problema sa samoorganizovanjem korisnika, pošto je upravo stepen organizovanosti udruženja seljana jedan od osnovnih kriterijuma za izgradnju vodovoda.

Nadležni za agrar u gradskoj upravi su pozvali seoska domaćinstva da se prijave za podršku kragujevačkog agrarnog budžeta programima i delatnostima koje su ostale u ingerenciji lokalnih samouprava.

Iz lokalnih budžeta, prema novim propisima, mogu da se daju subvencije za veštačko osemenjavanje i osiguranje useva, životinja i plodova, zatim da se dele jagnjad i junice, da se pomaže udruženjima poljoprivrednika…

Ipak, u kragujevačkoj gradskoj upravi smatraju da poljoprivrednici nemaju stvarnu podršku države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari