VOICE: Fejsbuk grupa „Udruženi građani Subotice“ pozvala na protest protiv migranata

Ostavite komentar


  1. Ko nije bio i video svojim.ocima kako je u Kanjizi, Subotici i okolini, ne treba da sudi. Migranti ih terorišu.

  2. Da su ovakve nvo postojale tokom 14, 15. i 16. veka širom Evrope propagirali bi ideju tolerancije prema Turcima, nenasilnosti i da ih treba pustiti bez borbe da dođu do Pariza i Stokholma. Zamislite kakva bi to danas bila Evropa…

  3. Nisu prešli toliki put da ostanu zaglavljeni u državi čiji državni aparat svojim činjenjem našu decu primorava da beže odavde. Čemu protest protiv ljudi koji bi odmah nastavili dalje da postoje uslovi za ulazak u Mađarsku ili Hrvatsku?!

  4. Postoje neke pojave koje su društveno prokažene i smatraju se negativnim. Jedna od njih je i ksenofobija. Bilo da je stvarno u pitanju strah ili mržnja prema strancima ili je uobičajeno isprazno etiketiranje svakog ko se ne slaže sa neo-liberalima, gubi se iz vida jedna važna stvar: ČOVEK IMA PRAVO DA BUDE KSENOFOBAN. To je ljudsko pravo, ma kako politički nekorektno to zvučalo.
    U konkretnom slučaju migranata, može se opravdano postaviti pitanje da li je zaista u pitanju ksenofobija ili je netrpeljivost prema ovim ljudima ipak posledica situacije u kojoj se građani pojedinih mesta uz granicu nalaze.
    Pre svega, migranti su u zemlju ušli ilegalno i samim tim su prekršili zakon. Dolaze bez dokumenata, kreću se bez dokumenata i van svake kontrole, a to su sve stvari koje građanima ove zemlje nisu dozvoljene. Migrantima se i za sitnija kriminalna dela gleda kroz prste, država okreće glavu i prepušta sopstvene građane na milost i nemilost grupama stranaca. Pokušaj da se Subotičani organizuju, ja vidim kao očajniki potez građana čija država je prestala da štiti njihove interese. Neće me niko ubediti da su u multietničkoj Subotici građani kesnofobni, za razliku od ovdašnjih nevladinih organizacija iz „kruga dvojke“ koji svu prosvećenost ovoga sveta pripisuju sebi.
    Migranti, ako nisu dobili dozvolu od nadležnih organa, nemaju pravo da budu na teritoriji ove zemlje. To je osnovna stvar. I bilo bi korektnije da nevladine organizacije koje se javljaju po ovom pitanju javno kažu šta je njihov cilj i od koga su plaćene da promovišu ostanak i integraciju migranata (bilbordi po Beogradu), čemu se većina stanovnika ove zemlje protivi. Umesto toga ponovo imamo situaciju da NVO imaju veći uticaj na državnu politiku od izabranih predstavnika naroda.

  5. U Grčkoj,Makedoniji,Bugarskoj i Rumuniji migrantii se,za raziliku od jedne druge Zemlje na ovoj balkanskoj ruti, ne popisuju i ne daju im se nikakvi papiri,na osnovu kojih zemlje,kao što su Austrija,iliti Nemačka,mogu da ih vrate u Zemlju gde su popisani!

  6. U Makedoniji Grčkok Bugarskoj i Rumuniji migrantii se,za raziliku od jedne druge Zemlje na ovoj balkanskoj ruti, ne popisuju i ne daju im se nikakvi papiri,na osnovu kojih zemlje,kao što su Austrija,iliti Nemačka,mogu da ih vrate u Zemlju gde su popisani!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.