Vojin Biljić kandidat DJB za ombudsmana 1

Advokat Vojin Biljić kandidat je Dosta je bilo za novog zaštitnika građana.

U saopštenju se navodi da kandidat Dosta je bilo poseduje integritet da nezavisno i nepristrasno obavlja dužnost zaštitnika koji je stekao dugogodišnjim bavljenjem advokaturom, u Srbiji i u inostranstvu.

Narodna skupština bi novog zaštitnika građana trebalo da izabere do 4. avgusta ove godine.

Vojin Biljić ima neophodno pravničko znanje potrebno za uspešno vršenje ove funkcije, kao i značajno iskustvo iz više oblasti prava: ustavnog prava i upravnog prava i ljudskih prava, građanskog, krivičnog, privrednog, radnog i bankarskog prava, prava potrošača, prava konkurencije, autorskog prava i prava intelektualne svojine.

Osim činjenice da ga je Kraljevina Holandija angažovala za zastupanje holandskih državljana pred Evropskim sudom za ljudska prava, njegove pravne argumente i način rešavanja problema prihvatile su i institucije u Švajcarskoj, SAD, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i drugim
državama.

Ciljevi koji su u dosadašnjem radu zaštitnika građana postavljani kao prioritetni, nisu suštinski menjani od osnivanja institucije, iako bi s obzirom na protok vremena i dinamične promene u društvu tako nešto bilo očekivano.

Stoga će Biljićev plan rada biti koncipiran pre svega na redefinisanju prioriteta, koji sami po sebi podrazumevaju i primenu novog, agilnijeg i sveobuhvatnijeg pristupa kao i uspostavljanja novih mehanizama za ostvarivanje ciljeva, u skladu sa zakonom. Vojin Biljić je Narodnoj skupštini
dostavio svoj plan rada.

Dosta je bilo smatra da je institucija ombudsmana izuzetno važna, ozbiljna i odgovorna funkcija, tako da ta osoba mora da bude nezavisna, stručna i visokomoralna, i neokaljana u političkom smislu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari