Poslije tronedjeljne zimske pauze u Haškom tribunalu naredne sedmice biće nastavljena tri ranije započeta suđenja, među kojima i suđenje predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, koje je prekinuto prije skoro godinu dana. Glavni pretres će biti sutra i u srijedu. Sudija koji predsjedava u predmetu Žan-Klod Antoneti ranije je saopštio da je zakazivanjem nastavka prihvaćen zahtjev optuženog za preispitivanje prekida.

Tužilaštvu je odobreno da sasluša još jednog svjedoka, dok je sudsko vijeće pozvalo još šest svjedoka. Istovremeno su odbijeni zahtjevi optužbe za dodatno vrijeme za izvođenje dokaza i da se optuženom nametne branilac.

Suđenje Šešelju, koji se tereti za progone nesrpskog stanovništva sa područja BiH, Hrvatske i iz Vojvodine, prekinuto je u februaru 2009. godine na zahtjev Tužilaštva, koje je tvrdilo da je zbog objavljivanja informacija o zaštićenim svjedocima ugrožen integritet postupka.

U međuvremenu je Šešelju održano suđenje za nepoštovanje suda, jer je u jednoj od svojih knjiga navodno objavio informacije o zaštićenim svjedocima. Šešelj je proglašen krivim i osuđen na 15 mjeseci zatvora. Taj predmet je trenutno u žalbenom postupku. U Hagu će sutra biti nastavljeno suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine nad srpskim civilima u toku i poslije operacije „Oluja“ u ljeto 1995. godine. Dokazni postupak nastavljaju zastupnici odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari