Vojna hunta Gvineje je u proteklih nekoliko nedelja uvezla oružje u vrednosti od više miliona dolara uprkos međunarodnim sankcijama koje su toj državi uvedene nakon što su članovi predsedničke garde u septembru masakrirali najmanje 160 ljudi na mitingu opozicije.

 Oružje u vrednosti od 45 miliona evra uvezeno je krajem oktobra uprkos embargu, navode lokalni i diplomatski izvori u prestonici Konakri. Oni dodaju da je oružje kupio u Ukrajini ministar odbrane Sekuba Konate tokom nedavne privatne posete, a ono je transportovano pod nadzorom grupe južnoafričkih bezbednosnih savetnika.

Južnoafrički mediji navode da postoji mogućnost da najmanje 50 najamnika radi za vladu i predsednika Musu „Dadisa“ Kamaru, koji je na vlast došao nakon državnog udara u decembru prošle godine. Tenzije jačaju u Konakriju, još od masakra na stadionu 28. septembra kada su vladini vojnici, koje su predvodili pripadnici predsedničke garde, otvorili vatru na prodemokratski orijentisane demonstrante.

Tokom koordiniranog napada vojska je seksualno zlostavljala nekoliko desetina žena, što je izazvalo međunarodni bes. Nakon toga je usledio niz sankcija, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu putovanja liderima hunte. Dadis je pokrenuo pitanje u vezi sa brojem mrtvih, kriveći za nasilje odmetnute vojne elemente, koje je, prema njegovim rečima, isprovocirala opozicija. Međutim, stiče se utisak da on sada predstavlja izolovanu figuru, budući da je otkazao pojavljivanje na televiziji i odbio molbe medija za intervjue.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari