U Mjanmaru su juče prvi put posle 20 godina održani parlamentarni izbori, a vojna hunta koja vlada tom zemljom je po zatvaranju biračkih mesta saopštila da će rezultati biti objavljeni „u dogledno vreme“. Stranim novinarima nije bilo dozvoljeno izveštavanje, a gotovo je sigurno, napominje AP, da će zahvaljujući propisima donetim pre izbora, Stranka solidarnosti i razvoja unije koju podržava hunta biti pobednik uprkos raširenom otporu u narodu posle 48 godina vojne vladavine.

Ulice prestonice Jangona bile su neobično mirne, a izlazak birača na mnogim biračkim mestima bio je slab, budući da su neki stanovnici prestonice ostali kod kuće zbog glasina o mogućim eksplozijama bombi. Oko 40.000 biračkih mesta širom Mjanmara otvoreno je u šest, a zatvoreno u 16 časova po lokalnom vremenu. Policija za razbijanje demonstracija bila je raspoređena na nekim raskrsnicama, ali na biračkim mestima nije bilo vojske.

USDP je predložila 1.112 kandidata za 1.159 mesta u dvodomnom nacionalnom i 14 regionalnih parlamenata, a najjači rival, Partija nacionalnog ujedinjenja (NUP) koju podržavaju pristalice ranijeg vojnog režima imala je 995 kandidata. Najveća opoziciona partija, Nacionalne demokratske snage, predložila je 164 kandidata. Mnogi vodeći opozicioni političari te zemlje su u pritvoru. Za stranke posebno opterećenje predstavljaju i ograničavajuća pravila izbornih kampanja, kontrolisani mediji i veliki depoziti koje moraju da prilože izborni kandidati.

SAD upozorile na zloupotrebe

Američki predsednik Barak Obama ocenio je da su jučerašnji izbori u Mjanmaru bili „sve osim slobodni i fer“. – Suviše dugo narodu u Mjanmaru uskraćeno je pravo da odlučuje o sopstvenoj sudbini – rekao je Obama pred studentima u Mumbaju, tokom posete Indiji. I američka državna sekretarka Hilari Klinton ocenila je da izbori u prvi plan stavljaju „zloupotrebe vojne hunte“ koja je na vlasti u Mjanmaru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari