Grupa „Mladi za sirijsku revoluciju“ juče je preko društvene mreže Fejsbuk pozvala na nove demonstracije protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada u znak solidarnosti sa južnim gradom Derom, odakle je sredinom marta pokrenuta antivladina pobuna. U međuvremenu, u Savetu bezbednosti UN propao je pokušaj usvajanja deklaracije kojom bi bio osuđen obračun režima Bašara Asada sa demonstrantima: predlog Francuske, Nemačke, Britanije i Portugala odbacilo je nekoliko država, dok je predstavnik Rusije insistirao da događaji u Siriji nisu pretnja za mir u svetu.


U poruci na Fejsbuku „mladima revolucije“ grupa poručuje da će demonstracija danas „biti na svim trgovima, na svim ulicama“, izvestila je Beta. Upućeno je i obećanje „svim opkoljenim gradovima, kao i našoj braći u Deri da ćemo izaći na sastanak“. Sirijska vojska uz podršku tenkova i oklopnih vozila u ponedeljak je ušla u Deru da suzbije demonstracije. Više od 30 ljudi, prema izveštajima agencija je ubijeno od početka nedelje u represiji protiv demonstranta. Oko 200 članova vladajuće BAAS partije, uglavnom iz Dere, istupilo je iz njenih redova zbog nasilja protiv demonstranata, navodi Bi-Bi-Si.

Američki senator Džon Mekejn rekao je da bi vojna intervencija u Siriji bila riskantna i ne veruje da bi mogla da zaustavi sirijskog predsednika Bašara Asada u nasilnom suzbijanju antivladinih protesta. Bivši američki predsednički kandidat je posetio Libiju prošle nedelje i žustro podržao međunarodne vazdušne udare na snage Muamera Gadafija, međutim kada je reč o Siriji Mekejn kaže da ne vidi kako bi tamo moglo da se vojno interveniše.

– Mislim da bi bilo vrlo riskantno i ne znam da li možemo da zaustavimo užasno ponašanje Bašara Asada – rekao je Mekejn u intervjuu za francusku televiziju Frans-24, prenela je Beta. Mekejn koji je ove nedelje u poseti Parizu založio se za sankcije i pritiske na Siriju preko Saveta bezbednosti UN.

Ambasador Sirije nepoželjan na svadbi

London – Britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg saopštio je juče da je povučen poziv ambasadoru Sirije u Britaniji da prisustvuje današnjem venčanju princa Vilijama i Kejt Midlton zbog „neprihvatljive“ represije protiv antirežimskih demonstranata. „U svetlu ponovljenih napada sirijskih snaga bezbednosti ove nedelje na civile, koje smo osudili, ministarstvo inostranih poslova odlučilo je da je prisustvo sirijskog ambasadora na prinčevskom venčanju neprihvatljivo i da on ne bi trebalo da učestvuje u tome“, navodi se u saopštenju Forin ofisa koje prenose agencije. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari