Policija je u pratnji sudije za prekršaje i vojne policije juče ujutro izbacila iz kasarne „Arčibald Rajs“ aktiviste koji su tu prenoćili i zabranila ulazak u kasarnu.

– Vojna policija je reagovala u suštini preventivno, kako bi sprečila nasilje koje su ovih dana vrlo ozbiljno najavile ekstremne desničarske organizacije protiv civilnih aktivista u kasarni. Istovremeno, policajci su morali da štite zakon, jer su aktivisti bez ikakve sumnje nelegalno zauzeli vojni objekat – nezvanično je objašnjeno Danasu u Vojsci Srbije.

Naši sagovornici navode da su sve informacije ukazivale na to da se Obraz, SNP Svetozar Miletić, Naši i slične organizacije ne bi zadržale na pretnjama o upadu u kasarnu „Arčibald Rajs“, ali i u druge slične objekte širom Srbije, što bi, kako ističu, pokrenulo spiralu nasilja koju bi bilo jako teško obuzdati. „Mi smo na neki način spašavali novosadske aktiviste od nasilnih ekstremista. Delovali smo mirno, bez upotrebe sile i sve se završilo civilizovano“, ističu u VS.

Takođe, Danasovi izvori, koji su hteli da ostanu anonimni, upozoravaju da kršenje zakona, ma kako oni nekome delovali loši, u pravnoj državi ne može biti tolerisano. „Ako nekome danas dozvolimo da slobodno upadne u jednu kasarnu, gde će se to završiti? Upadom u njih deset? Ili tako što će neko da vam uđe u stan ako odete na odmor? Jednostavno, takve akcije, sve dok se ne postigne razuman i propisima uređen dogovor, ne mogu biti dozvoljene. Vojna policija je juče samo obavljala svoju dužnost, štiteći zakone Srbije“, poručuju sagovornici Danasa iz VS.

Brojni aktivisti Društvenog centra su se nakon izbacivanja iz kasarne okupili ispred ulaza, gde su nastavili najavljeni program. Kako za Danas kaže jedan od umetnika koga su juče ujutru probudila uniformisana lica, nakon legitimisanja, naređeno im je da napuste prostorije kasarne.

– Oko devet sati došla je jedna policijska marica, a potom i vojna policija i neki ljudi u civilu. Odmah su postavili stražu, legitimisali nas i rekli da iznesemo ono što možemo u rukama da ponesemo. Bilo ih je više nego nas, i mi smo mirno izašli – kaže Nikola Dimitrijević.

Kapije Društvenog centra su zatvorene, a postavljeni su znaci da je zabranjen prolaz i da je u pitanju vojni objekat. U kasarnu niko nije mogao da uđe, ali se pripadnici nevladinih organizacija i dalje okupljaju ispred zatvorenih vrata.

Jedna od aktivistkinja, Branka Miličić, kaže da će Društveni centar nastaviti sa aktivnostima. „Mi imamo svoj program koji, bez obzira na izbacivanje, neće biti zaustavljen. Nastavljamo kontakte sa zvaničnicima“, kaže Miličićeva.

Prema rečima aktivistkinje Dijane Pavlović, odmah nakon izlaska pozvali su predstavnike vojne policije sa kojima su razgovarali u toku tri nedelje, koliko je trajao Društveni centar. Na pitanje ko je dao nalog za iseljenje, Pavlovićeva tvrdi da joj je sagovornik iz vojne policije rekao da oni nisu nalogodavci.

– Dobili smo informaciju iz vojne policije da oni nisu naložili iseljenje aktivista iz Društvenog centra, već da je naredba stigla iz civilnog sektora – kaže Pavlovićeva.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović ocenio je odluku Vojske kao legitimnu, ali i poručio da je Društveni centar potreban Gradu i da je rešenje moguće pronaći. To ne znači i kraj Društvenog centra, tvrde članovi inicijative.

Osuda

Izbacivanje aktivista Društvenog centra oštro su osudile NVO „Žene u crnom“, asocijacija „Nezavisna kulturna scena Srbije“ kao i predstavnici alternativnog Pop art kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari