Vojna vežba sa bojevim gađanjem „Grom 2008“ održana je juče na poligonu Pasuljanske livade kod Paraćina. Vežbu su izvele jedinice Druge brigade Kopnene vojske (KoV), a prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš.

Današnja vežba je iz domena prve i najvažnije misije – odbrane zemlje. Učestvovalo je preko 300 ljudi i bila je najmasivnija vežba ove godine u smislu angažovanja tehnike – rekao je Ponoš. On je naglasio da je na jučerašnji dan 5.500 pripadnika VS u „logorskim prostorijama na terenu“.

– Opredljenje vojske je da za ovu godinu što više pripadnika VS bude na terenu – rekao je Ponoš i ocenio da je na vežbi prikazan odličan nivo obuke kao i da su većina učesnika profesionalni pripadnici vojske. Na vežbi je prikazano dejstvo ojačanog mehanizovanog bataljona sa borbom u susretu i prelaskom u napad sa bojnim gađanjem. Na poligonu su dejstvovali avion J-22 „orao“ i protivoklopni helikopter „gama“ iz sastava 98. avijacijske baze, tenkovi M-84 i artiljerijska oruđa. Vežba je organizovana u sklopu redovnih aktivnosti na obuci komandi i jedinica KoV, a cilj je bio integracija rodovskih jedinica i njihovo sadejstvo u izvršavanju taktičkih i vatrenih zadataka. Druga brigada KoV ima komandu u Kraljevu i 11 jedinica ranga bataljona (diviziona) u Kraljevu, Novom Pazaru, Raškoj i Valjevu. U brigadi se nalaze po dva bataljona streljačke i mehanizovane pešadije, komandni, tenkovski, logistički i inženjerijski bataljon, kao i divizioni samohodne artiljerije, višecevnih raketnih bacača i trupne protivvazduhoplovne odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari