Vojne grupe otele su veliki broj dece u istočnom delu Demokratske Republike Kongo u toku borbe koja se vodi u ovom delu zemlje, izjavila je humanitarna organizacija Spasimo decu. „Situacija na istoku zemlje kada su deca u pitanju je katastrofalna“, navodi se u saopštenju Huseina Mursala, direktora ove organizacije.

Vojne grupe otele su veliki broj dece u istočnom delu Demokratske Republike Kongo u toku borbe koja se vodi u ovom delu zemlje, izjavila je humanitarna organizacija Spasimo decu. „Situacija na istoku zemlje kada su deca u pitanju je katastrofalna“, navodi se u saopštenju Huseina Mursala, direktora ove organizacije. U okolini grada Goma, svi učesnici u aktuelnom konfliktu u Kongu prave od dece vojnike, seksualne robove, špijune, dodaju zvaničnici grupe.
Zbog sukoba na istoku Konga 800.000 ljudi napustilo je svoje domove. Humanitarna organizacija „Spasimo decu“ kaže da je uspela da oslobodi gotovo 800 dece od milicije u protekloj godini, mada su neka od njih ponovo uhvaćena. Portparol te organizacije Sara Džejkobs pričala je u emisiji na BBC o jednom detetu-vojniku koje je srela u okolini grada Goma. „Provela sam neko vreme s petnaestogodišnjim dečakom koji je bio u bekstvu već dva dana bez vode, hrane, bojeći se smrti jer je pobegao od milicijske grupe“, rekla je ona. „Iz njegove priče sam saznala da je nasilno odveden, da se borio na frontu i da su mu oči oštećene barutom.
Prisilili su ga da ubije četvoro dece iz svoje milicijske grupe, koji su očigledno bili njegovi prijatelji, zato što su bili kažnjeni. Ali, ono o čemu je najviše pričao jeste to koliko očajnički želi da se vrati svojoj porodici“, dodala je ona.
Sukob u ovoj oblasti eskalirao je početkom ovog meseca kada je vojska, koja uživa podršku trupa Ujedinjenih nacija, organizovala dugo planirani napad na disidentskog generala Lorenta Nkundu. Nkunda kaže da njegove snage štite pripadnike plemena Tutsi od pobunjenika iz redova ruandskih Hutua, koji su stacionirani u istočnom delu Demokratske Republike Kongo, od genocida u Ruandi 1994.
Konferencija pod međunarodnim pokroviteljstvom treba da počne za nekoliko dana u Gomi, kao pokušaj da se pronađe rešenje za ovaj konflikt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari