Najmanje 26 osoba je ubijeno dok je više od 450 ranjeno u najnovijem talasu nasilja u gradu Ošu, na jugu Kirgistana. Nije, međutim, poznato da li je politički razlog uzrok nereda koji se beleže od svrgavanja bivšeg predsednika Kurmanbeka Bakijeva u aprilu. Vršilac dužnosti predsednika Roza Otunbajeva izjavila je da su organizatori nereda lokalni razlozi.

U emotivnom televizijskom obraćanju ona je apelovala na mir. „Apelujem naročito na žene Kirgistana. Drage sestre, pronađite pravu reč za svoje sinove, muževe i braću. U trenutnoj situaciji neprihvatljivo je upuštati se u bes i osvetu“, izjavila je Otumbajeva. Zbog razvoja događaja u gradu je uvedeno vanredno stanje koje će biti na snazi do 20. juna. Na ulicama patroliraju vojna vozila i vojnici u pokušaju da se stabilizuje situacija. Ruska novinska agencija Interfaks prenosi da je sedam vozila sa vojnicima raspoređeno u gradu rano ujutru.

Prema navodima svedoka, pucnjava se čula tokom cele noći i juče ujutru. Lokalni mediji prenose da su bande naoružanih mladića sa motkama i kamenicama lomile stakla na prodavnicama, palili automobile u centru grada. Takođe i nekoliko zgrada je bilo u plamenu. Portparolka ministarstva zdravlja Jelena Balinova izjavila je da je 27 povređenih u teškom zdravstvenom stanju.

Analitičari smatraju da je nemirna situacija u Ošu test sposobnosti privremene vlade da uspostavi kontrolu nad situacijom. Bakit Almbekov, vojni komandant izjavio je da je situacija stabilizovana, ali da i dalje ima pokušaja provociranja konflikta“.

Najnovija runda nasilja usledila je u važnom trenutku za Kirgistan. U zemlji će 27. juna biti održan referendum o novom ustavu, a u oktobru će građani birati novu vladu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari