"Srbija se jasno i dugotrajno svrstava na Zapad": Vojni analitičar Aleksandar Radić o kupovini francuskog „rafala“ 1foto EPA-EFE/JAGADEESH NV

Nabavka francuskog borbenog aviona „rafal“ je političko i ekonomsko pitanje, izjavio je vojni analitičar Aleksandar Radić.

„Srbija se kupovinom rafala ili nekog drugog zapadnog aviona jasno i dugotrajno svrstala na Zapad“, ocenio je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u aprilu tokom posete Francuskoj da je dogovorena nabavka francuskog aviona „rafal“. Uoči posete Makrona Srbiji, Vučić je izjavio da se još razgovara o kupovini francuskih aviona „Rafal“ i da cena više nije pitanje, već određene garancije.

„Postoji problem roka realizacije ugovora. verovatno je Vučić na to mislio kada je govorio o garancijama. ‘Rafal’ se nije dugo dobro prodavao, a onda se tržište otvorilo. Mnogo zemalja je stalo u red, a kapacitet proizvodnje nije dovoljan da podmiri potrebe u relano prihvatljivom roku za večinu kupaca“, rekao je Radić za N1.

Za početak, kaže, rok je najveći problem.

Kako je kazao Radič, ako se i večeras podignu migovi zbog njegove posete, Makron će videti avione koje bi „rafal“ trebalo da zameni.

Izbor francuskog borbenog aviona je, prema njegovim rečima, političko i ekonomsko pitanje, a ne sam avion po sebi.

„Srbija se kupovinom rafala ili nekog drugog zapadnog aviona jasno i dugotrajno svrstala na Zapad. To je prvorazredno pitanje. Odluka da se uzme francuski avion, sve je osim vojno pitanje“, istakao je Radić.

Takođe, kako navodi, to je i pitanje da li se Srbija opredelila gde je ili će nastaviti da balansira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari