Da li će budući vojnici moći da se pozovu na prigovor savesti? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao je saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka u trajanju od 75 dana, što otvara brojna pitanja o njegovom sprovođenju u praksi, uključujući i prigovor savesti kojim su oni koji su se na njega pozivali vojsku služili civilno.

Prigovor savesti je propisan članom 45 Ustava Srbije i garantuje svakom građaninu pravo da se pozivanjem na njega oslobodi služenja vojnog roka pod oružjem.

Mogućnost pozivanja na prigovor savesti uveden je 2003. godine, kada je donet Zakon o civilnoj službi. Ovaj zakon omogućio je regrutima da se pozovu na prigovor savesti i umesto vojne službe pod oružjem obavljaju civilnu službu. Ovakav vid služenja vojnog roka u narodu je bio poznat kao civilno služenje vojnog roka, a oni koji su „civilno“ služili vojsku su to obavljali uglavbnom u javnim i komunalnim preduzećima.

Ovakav vid služenja vojske je trajao nešto duže nego vojni rok pod oružjem.

Kasnije je ovo pravo uvedeno kao ustavna kategorija i spada u osnovno ljudsko pravo.

Prema tome, kakve god da budu zakonske izmene vezane za ponovno uvođenje vojnog roka, prigovor savesti ostaje, jer je on definisan Ustavom kao najvišim pravnim aktom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari