Vojni sindikat Srbije: Nezakonita odluka o kažnjavanju predsednika Sindikata Sloga u sistemu odbrane 1Foto: FoNet/MOD

Vojni sindikat Srbije ocenio je danas da je „neustavna i nezakonita“ odluka Vojnog disciplinskog suda kojom se predsednik Sindikata „Sloga“ zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, Dejan Pavlović zbog sindikalnih aktivnosti i kritike poslodavca, kažnjava disciplinskom kaznom „vraćanja u prethodni čin“.

Taj sindikat je u saopštenju najoštrije osudio ovu odluku i ocenio da je ona suprotna i međunarodnom pravu.

„Od ministra odbrane zahtevamo da odmah preduzme mere da se odgovorni u organu uprave poznatom kao Vojni disciplinski sud i Vojni disciplinski tužilac, koji su postupali u ovom i sličnim predmetima, procesuiraju u skladu sa zakonom“, naveo je sindikat.

Od ministra odbrane je zatraženo i da sindikatima omogući sloboda delovanja u skladu sa zakonom i potvrđenim međunarodnim ugovorima.

Ocenjeno je i da su tom „sramnom odlukom“, u Srbiji, u 21. veku, kažnjeni sloboda sindikalnog delovanja i sloboda javne reči.

Navedeno je i da je Srbija ratifikovala sve konvencije Međunarodne organizacije rada i Evropsku socijalnu povelju.

Dodaje se i da Zakon o radu predviđa imunitet sindikalnih predstavnika u odnosu na pozivanje na disciplinsku odgovornost i kažnjavanje pred poslodavcem.

Ukazano je da Vojni disciplinski sud, nije organ sudske vlasti, već organ uprave pod direktnom kontrolom i komandom ministra odbrane koji je zakonski zastupnik poslodavca zaposlenima u Vojsci Srbije.

„Ministar odbrane je prvi koji je dužan da obezbedi zakonitost rada organa uprave koji su pod njegovom ingerencijom, a ne da dozvoli i koristi te organe da bi se na nezakonit i kriminalan način obračunavao sa „nepodobnim“ sindikatima“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari