Vojni sindikat tvrdi da je ministarstvo u tajnosti pripremilo izmene Zakona o vojsci, traže povlačenje neustavnog dokumenta 1Printskrin Instagram/ Miloš Vučević

Vojni sindikat Srbije poslao je danas dopis ministru odbrane Milošu Vučeviću, zahtevajući od njega da povuče nacrt izmena Zakona o vojsci ističući da se radi o štetnom i neustavnom dokumentu. Iz sindkata su istakli da je Ministarstvo odbrane u tajnosti sačinilo novi nacrt izmena zakona, krijući ga od zainteresovane javnosti, te da se radi o četvrtom pokušaju da se krovni zakon promeni.

“Gospodine potpredsedniče Vlade i ministre odbrane, Pozivamo Vas kao člana Vlade, koji se zakleo da će poštovati Ustav i zakone i da će raditi u interesu građana Republike Srbije, i koji je po ministarskoj funkciji koju obavlja predstavnik poslodavca profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije, ali i kao pravnika koji razume količinu pravnog nasilja i loših normativnih rešenja sadržanih u predmetnom Nacrtu, da predlog ovog Nacrta ne potpišete i ne dozvolite da bude stavljen u skupštinsku procedure u obliku i sadržini u kojem je sada sačinjen”, navodi se u dopisu.

Nabrajajući štetne posledice koje bi izmene donele, iz Vojnog sindikata naglašavaju da je njima predviđeno diskreciono premeštanje pojednih oficira i podoficira, da se planira obesmišljavanje prekovremenog rada, ali i ukida obaveza ministarstva da porodicama poginulih i povređenih pripadnika Vojske Srbije obezbedi naknadu i finansijsku pomoć.

Dodatno, kao problematična se prepoznaju rešenja koja omogućuju rukovodiocima da odlože odlazak u penziju, ali i ona koja predviđaju disciplinsko kažnjavanje pripadnika vojske koji van službe povrede ugled poslodavca. Najzad, iz sindikata napominju da izmene zakona predviđaju i ograničavanje rada sindikalnih organizacija, te da se sužava sloboda sindikalnog organizovanja zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari