Američki predsednik Barak Obama dao je dozvolu za početak vojnih suđenja u Gvantanamu što su politički analitičari ocenili kao poništavanje jedne od njegovih prvih odluka donetih po dolasku u Belu kuću. Naime, on je početkom godine zatražio suspenziju vojnih komisija u Gvantanamu koje su sudile osumnjičenima za napade na SAD 11. septembra 2001, smatrajući da taj sistem nije funkcionisao.

Tada je, međutim, bio veoma obazriv ne precizirajući da sistem vojnih tribunala neće funkcionisati u budućnosti. U Gvantanamu se još nalazi 241 zatvorenik iz 30 različitih zemalja. Novi pravni okvir, kojim se obuhvata suđenje osumnjičenim teroristima Al Kaide u Gvantanamu na Kubi, podrazumeva zabranu da se prinudom iznuđuju dokazi, kao što su razne ozloglašene tehnike ispitivanja CIA.

Podsećanja radi, republikanci su osuđivali naredbu o zatvaranju Gvantanama, dok najnovijoj odluci aplaudiraju jer je smatraju korakom napred u pravcu jačanja politike koju je svet ismejavao. S druge strane, aktivisti grupa za zaštitu ljudskih prava pozvali su administraciju da se osumnjičenim pripadnicima Al Kaide sudi pred američkim sudovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari