Najmanje 160 osoba je ubijeno dok je više stotina ranjeno kada su gvinejski vojnici otvorili vatru na opozicione demonstrante. Naime, na najvećem gradskom fudbalskom stadionu okupilo se oko 50.000 ljudi u znak protesta protiv vlasti sa glavnim zahtevom za „pravom demokratijom“. Tokom skupa, na njih je iznenada pucano, a neredi su se kasnije preselili i na ulice.

Opozicioni političar Muatr Dialo izjavio je da je bio svedok batinanja jedne žene tokom jučerašnjeg protesta. Hjuman rajts voč je pozivajući se na izjave svedoka saopštio da su snage bezbednosti čak silovali žene po ulicama, te da su neki demonstranti napadani noževima i bajonetima. Tenzije u Gvineji su u porastu usred glasina da bi se vojni lider kapetan Musa „Dadis“ Kamara mogao kandidovati ua predsedničke izbore 31. januara.

Vojni lider zemlje, koji je na vlast došao pučem u decembru prošle godine, izjavio je da su članovi njegove, predsedničke garde (crvene beretke), koji su pucali na protestante bili van njegove kontrole. „Ti ljudi, koji su to učinili, oni su elementi u vojsci koje je nemoguće kontrolisati. Čak ni ja, kao šef države u ovoj vrlo napetoj situaciji, ne mogu da tvrdim da sam u stanju da kontrolišem te elemente u vojsci“, rekao je Kamara. AU je suspendovala članstvo Gvineje zbog Kamarinog brutalnog preuzimanja vlast.

Komisija AU je oštro osudila ubijanje nenaoružanih civila. „Zahtevamo bezuslovno i hitno puštanje uhapšenih na slobodu, uključujući lidere opozicionih stranaka, i od trenutne vlasti da poštuje slobodu izražavanja, okupljanja i partijskog organizovanja“. Takođe, nasilje u Gvineji osudili su i EU i susedni Senegal. Ministar za spoljnu politiku i bezbednost EU Havijer Solana pozvao je na hitnu obustavu nerede i oslobađanje uhapšenih političkih lidera.

Korin Dufka, uticajni zapadnoafrički istraživač u Hjuman rajts voču, izjavio je da ubistva stotina nedužnih demonstranata je šokantno čak i za vrlo izopačene standarde gvinejske vlade postavljene pučem. „Lideri Gvineje trebalo bi da narede hitnu obustavu napada na demonstrante te da izvedu pred lice pravde ljude odgovorne za krvoprolića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari