Na prostoru kasarne „Četvrti puk“, u naselju Krčagovo, gradska vlast namerava da gradi novi studentski dom. Postojeći studentski dom u naselju Turica ne raspolaže sa dovoljno mesta, što je bio razlog da, kako je saopštilo Gradsko veće, Ministarstvo prosvete obezbedi 250 miliona dinara za izgradnju tog objekta. Odluku o izdvajanju tog novca trebalo bi uskoro da usvoji Vlada Srbije.


Novi studentski dom, na površini oko 3.000 kvadratnih metara, trebalo bi da ima 250 ležaja prve kategorije i sve prateće sadržaje, koji su predviđeni normativima o kategorizaciji takvih objekata. On bi trebalo da bude deo integrisanog univerziteta, čije je osnivanje u toj kasarni, a na osnovu dogovora predstavnika Ministarstva odbrane i grada o razmeni vojne imovine za stanove, nekoliko puta najavljivao Jovan Marković, gradonačelnik Užica.

Prema tom dogovoru, gradu je već ustupljena oronula zgrada Doma Vojske Srbije, čija je vrednost procenjena na 140 miliona, a u kojoj se sada nalazi Gradski kulturni centar. U kasarni „Četvrti puk“, koja se prostire na oko 26 hektara i koja je procenjena na oko osam miliona evra, trebalo bi da bude univerzitet. Marković je ranije saopštio da je, pored postojećeg Učiteljskog fakulteta, u planu osnivanje jednog fakulteta umetnosti, a podršku za osnivanje katedre za pozorišnu režiju obećao je Emir Kusturica, kao i jednog tehnološko-tehničkog fakulteta, čije bi osnivanje pomogla sadašnja Visoka poslovno-tehnička škola.

Prema postignutom dogovoru, za Dom Vojske grad bi Ministarstvu odbrane trebalo da ponudi 1.200 kvadrata stambenog prostora, od kojih već poseduje 500 kvadrata. Za kasarnu u Krčagovu, koja ima izgrađenih 17.000 kvadrata vojnih objekata, lokalna samouprava bi trebalo da obešteti Vojsku sa 5.100 kvadrata stambenog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari