Pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije i Sektora MUP za vanredne situacije evakuisali su juče putnike iz vozila zavejanih na putnim deonicama širom Srbije. Jak vetar i snežni nanosi blokirali su više saobraćajnica, a najkritičnije je bilo u Vojvodini, gde je jačina vetra prelazila 100 kilometara na čas, a smetovi dostizali visinu od dva metra. Samo na deonici Stajićevo-Perlez kod Zrenjanina bilo je zarobljeno više od 100 ljudi od četvrtka uveče. Gradonačelnik Zrenjanina i komandant gradskog štaba za vanredne situacije Ivan Bošnjak juče su zbog orkanskog vetra i snežnih nanosa, proglasili vanrednu situaciju na teritoriji grada.

– U noći između četvrtka i petka evakuisali smo 40-ak ljudi, uglavnom dece. Neki nisu želeli da napuste svoja vozila misleći da će se put raščistiti, međutim, oko tri časa posle ponoći počeo je da duva jak vetar, snežni nanos je bio viši od dva metra i nismo mogli da priđemo zavejanim putnicima – kaže za Danas Goran Nikolić, načelnik Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije.

Na deonici Stajićevo-Perlez vozila su bila zaglavljena na dva mesta. Bliže Perlezu na putu je stajalo 10 šlepera, 10 automobila i jedan kombi. Kod Stajićeva je bilo više vozila i dva autobusa.

– Jedini način da im priđemo kroz smetove bio je pešice, preko njiva. Na njima nije bilo snega, jer je ga je vetar oduvao na puteve stvarajući smetove. Niko iz Sektora ne pamti ovakav vetar. Hodali smo oko tri kilometra i došli do prvog autobusa. Prvo smo evakuisali muškarce koji su imali snage da nakon duge i teške noći pešače preko njiva. Deci i ženama obezbeđena je hrana i voda – kaže Nikolić. Spasioci su tokom dana pešaka doturali ćebad, čajeve i hranu onima koji nisu mogli da pešače. U automobilima nije bilo grejanja, jer se benzin istrošio tokom prethodne noći. Tokom dana evakuisani su svi putnici, a kako nam je rečeno u Sektoru, najteže je bilo ubediti kamiondžije da napuste svoja vozila.

S obzirom na to da putarska preduzeća nisu mogla da se probiju kroz smetove, u spasavanje zavejanih i deblokadu puteva uključila se i Vojska Srbije.

Ka najkritičnijem pravcu, Perlez-Stajićevo, upućena je mehanizacija 333. inženjerijskog bataljona, a Centar kopnene vojske za obuku uputio je sanitetsko vozilo u selo Kličevac kod Velikog Gradišta, koje je takođe zadesilo nevreme.

Na jučerašnjoj sednici kriznog štaba Sektora MUP za vanredne situacije ministar saobraćaja Aleksandar Antić naglasio je da najveći problem na putevima predstavlja teretni saobraćaj, „jer da njega nema puteve bi očistili za sat vremena“. On je dodao da je „besan“ jer su se kamioni tokom jučerašnjeg dana kretali pojedinim putnim pravcima. On je poslao dopis MUP-u da se potpuno zatvori prelaz za teretne vozila iz pravca Mađarske i Rumunije, istakavši da će biti kažnjeni svi koji budu kršili zabranu kretanja teretnih vozila.

Saobraćaj je juče zbog snažne košave sa orkanskim naletima i nanosima snega nakratko bio blokiran na autoputu Novi Sad – Subotica. Na naplatnoj rampi kod Zmajeva stajala je kolone teretnih vozila kojima je zabranjeno kretanje. Tokom dana saobraćaj je dozvoljen na tom delu puta, ali se odvijao otežano.

Jaka košava i nanosi snega zarobili su desetak vozila na lokalnom putu Požarevac-Kličevac, u blizini ugljenokopa Drmno, u kojima je bilo 17 odraslih i dvoje dece. Oni su evakuisani uz pomoć Vatrogasno-spasilačke brigade iz Požarevca, koja ih je prebacila u kontejnersko naselje na kopu Drmno, namenjeno smeštaju rudara. U akciju spašavanja uključila se i teška rudarska mehanizacija, jer vatrogasna vozila, kao ni vozila Preduzeća za puteve „Požarevac“, nisu mogla da se probiju do svih zarobljenih automobila. Kako saznajemo od spasilačkih ekipa, svi putnici su dobro i smešteni su na sigurno.

Antić „tvitnuo“

Ministar saobraćaja Srbije Aleksandar Antić i vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak obišli su juče deonicu puta Stajićevo-Perlez na kojoj su vozila bila u smetovima. „Približavam se Zrenjaninu. Znam da moje prisustvo neće mnogo pomoći, ali ne mogu da sedim u Beogradu i čekam“, napisao je Antić na svom Tviter nalogu, uz fotografiju zavejanih vozila.

Bez nastave u Zrenjaninu

U zrenjaninskim školama subota je trebalo da bude nastavni dan, ali će zbog jakog nevremena đaci ostati kod kuća. Naime, gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak odlučio je da škole danas budu zatvorene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari