Na konferenciji za štampu, koja je odrzana u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“, pukovnik Duško Šljivančanin, zastupnik komandanta Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu, rekao je da su se u aktivnosti na rešavanju problema nastali zbog snežnih nanosa, niskih temperatura i leda, pripadnici vojske uključivali po zahtevima štabova za vanredne situacije.

Bilo je to u slučajevima potrebe prevoza bolesnika iz zavejanih područija do kojih kola hitne pomoći nisu mogla da se probiju. Pripadnici vojske učestvovali su i u akcijama čišćenja snega ispred značajnih institucija kao sto je bolnica.

Odazvali su se i na poziv da pomognu u probijanju snežne blokade na putu Srednjevo – Makce koji je nekoliko sati bio potpuno neprohodan. Javnost je upoznata da je Vojska zajedno sa Crvenim krstom i zdrastvenim radnicima obišla jedan broj socijalno ugroženih porodica u Prugovu i Zabeli kojima je dopremila hranu, odeću, lekove i ogrev. Što je najvaznije, do tih domaćinstva očišćen je put od snežnih nanosa i uspostavljena veza sa selom.

Ovih dana vojska je koncentrisana na izradu planova po kojima bi se postupalo i reagovalo u slučaju da dodje do poplava po otapanju snega. U toku je i izvodenje obuke sa inženjerinskim jedinicama za lomljenje leda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari