Vojska Srbije uvežbava korišćenje oklopnih vozila Miloš za mirovnu misiju u Libanu 1foto: (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda)

U bazi „Jug“ i na poligonu Borovac kod Bujanovca Vojska Srbije (VS) uvežbava korišćenje oklopnih vozila Miloš M-16 za potencijalno korišćenje u mirovnoj misiji UN u Libanu, preneo je danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Upotreba tih vozila unapredila bi mobilnost i zaštitu kontigenta srpskih mirovnjaka koji u misiji na području južnog Libana koriste stara oklopna i terenska vozila nasleđena od JNA.

Kako je objavljeno na sajtu VS, obuka se izvodi na „višenamenskim vozilima točkašima Miloš, koja će u perspektivi koristiti kontingent VS prilikom realizacije zadataka u mirovnoj operaciji UN u Libanu“.

Uvežbavano je savladavanje prepreka, upravljanje na teško prohodnom terenu, održavanje, uklanjanje kvarova, rukovanje naoružanjem i izvršavanje vatrenih i taktičkih zadataka.

Slanje oklopnih vozila Miloš M-16 u Liban, prvi je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Nišu 14. februara kada je tokom obilaska naoružanja Vojske Srbije, rekao načelniku Generalštaba Milanu Mojsiloviću da za Liban pošalje „šest plus šest“ Miloša.

Miloš M-16 je višenamensko oklopno borbeno vozilo točkaš pogona 4×4 sa daljinski upravljivom borbenom stanicom sa mitraljezom 12,7 milimetara za dejstvo danju i noću. Pokreće ga američki dizel motor Cummins ISB 300 od trista konjskih snaga sa automatskim menjačem Allison 3500 SP.

Vojska Srbije učestvuje u mirovnoj misili UNIFIL od decembra 2010. godine. Prvo je upućen jedan pešadijski vod, a kasnije je povećan broj ljudi i jedinica pa danas VS u Libanu ima štabne oficire, jednu pešadijsku četu u sastavu španskog kontigneta mirovnih snaga kao i vod za zaštitu snaga koji čuva komandu italijanskog kontigenta u Libanu.

Srpski mirovnjaci u Libanu od oklopnih vozila imaju VPB M-86 (vozilo policijsko borbeno) koje potiče još iz vremena JNA i ima oklop koji štiti posadu od dejstva lakog pešadijskog naoružanja.

Od terenskih vozila, VS u toj misiji koristi popularni terenac Puh, takođe nasleđen od JNA, s tim da je urađen kompletan remont vozila pre slanja u Liban. Puh nije oklopljen, ali ima odlične vozne karakteristike na terenu.

Oklopno vozilo Miloš ima, po navodima proizvođača, odlične vozne karakteristike i visok nivo oklopne zaštite koja posadu štiti od dejstva vatre iz pištolja, pušaka, mitraljeza i snajpera, kao i nagaznih mina i improvizovanih eksplozivnih naprava.

Osim VS, korisnici vozila Miloš M-16 su i MUP Srbije, Nacionalna garda Kipra i Žandarmerija Senegala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari