Odbrana generala Ratka Mladića, optuženog za genocid u Bosni i Hercegovini, počela je juče pred Haškim tribunalom iskazom prvog svedoka Mila Sladoja, koji je izjavio da se Vojska Republike Srpske u Sarajevu, 1992-95, isključivo branila od napada Armije BiH.


Optužnica tadašnjeg komandanta VRS generala Mladića (71) tereti i za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada. Sladoje (63), koji je tokom rata u BiH bio oficir Ilidžanske brigade

VRS, posvedočio je da ta vojska nije ciljala civile u Sarajevu, nego samo uzvraćala na vatru koju su iz grada otvarale muslimanske snage.

U pisanoj izjavi, čiji je sažetak pročitao Mladićev branilac Miodrag Stojanović, Sladoje je tvrdio i da je Armija BiH imala položaje u civilnim područjima i da nije postojao deo grada koji nije imao vojnu formaciju ili objekat. Sladoje je izjavio da nikada nije ni dobio, ni dao naređenje za napad na civile. Položaji sa kojih je Armija BiH otvarala vatru bili su „neposredno uz civilne objekte, neki i u njima, kao i u blizini Unprofora“, precizirao je svedok. Kada bi Vojska RS uzvratila vatru, „usledile bi žalbe da ona gađa civile“.

Prvi svedok Mladićeve odbrane negirao je da je bataljon VRS u naselju Nedžarići, u kojem je on bio pomoćnik komandanta, ispalio tri granate koje su, po optužnici, 22. januara 1994, u Sarajevu ubile šestoro dece.

Sladoje je tvrdio i da njegova jedinica nikada nije imala snajpersko gnezdo na zgradi Doma za slepe u Nedžarićima sa kojeg je, kako se navodi u optužnici, ispaljen hitac koji je ranio jednu devojku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari