Američki državni sekretar Džon Keri sastaće se danas u Minhenu sa liderima ukrajinske opozicije, između ostalih sa Vitalijem Kličkom i Arsenijem Jacenjukom, ali i pop zvezdom Ruslanom, na marginama bezbednosne konferencije, najavili su američki zvaničnici.


Situacija u Ukrajini je i juče bila napeta, a demonstranti su se opet okupili u centru Kijeva. Predsednik Viktor Janukovič, koji je u četvrtak otišao na bolovanje, optužio je opoziciju da „nastavlja da pogoršava situaciju“, ali i priznao „greške“ vlasti. Kličko je na Janukovičeve optužbe odgovorio da predsednik bolovanjem pokušava da ostane po strani dok kriza razara zemlju. Vlada radi u tehničkom mandatu pošto je premijer Mikola Azarov podneo ostavku.

„Vojska i drugi zaposleni u Ministarstvu odbrane pozvali su vrhovnog komandanta oružanih snaga da preduzme hitne mere radi stabilizacije situacije u zemlji“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva odbrane Ukrajine.

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski izjavio je da Poljska ima plan za svaki scenario razvoja događaja u Ukrajini. „Krvavi scenario je i dalje realan zato što za sada nije jasno da li se radi zaista o želji vlasti da se dogovore sa društvom ili je to samo još jedan manevar“, rekao je Šikorski za poljski radio. On je najavio da njega i šefove diplomatija Nemačke i Rusije tokom međunarodne konferencije o bezbednosti u Minhenu na sastanku tzv. Kalinjingradskog trougla čeka, kako je kazao, „muški razgovor“ o Ukrajini.

Bivši poljski predsednik, legendarni vođa sindikata Solidarnost i otpora Poljaka komunističkom režimu Leh Valensa izrazio je bojazan da ako se nastavi prolivanje krvi, Ukrajini zaista preti građanski rat, a sadašnju krizu označio je kao ogroman poraz EU.

Inače, kako je objavljeno na sajtu Predsedništva Ukrajine, Janukovič je otišao na bolovanje zbog akutne respiratorne bolesti i visoke temperature. Nema naznaka koliko dugo bi mogao da odsustvuje i da li će uopšte biti u stanju da obavlja bilo koje predsedničke dužnosti. Odlazak Janukoviča na bolovanje je još jedan nepredvidiv element u već zapaljivoj političkoj drami u Ukrajini, piše Bi-Bi-Si i podseća da je njegov prethodnik Viktor Juščenko, tokom predsedničke kampanje 2004, oboleo nakon očiglednog trovanja dioksinom.

Aktivista otet i mučen

Ukrajinski opozicioni aktivista Dmitro Bulatov, koji je prošle sedmice nestao, izjavio je juče da je bio otet i mučen. To je još jedan u nizu misterioznih napada na učesnike antivladinih protesta. Bulatov je nestao 22. januara, a pronađen je u četvrtak izvan Kijeva. On kaže da su ga otmičari teško pretukli, odsekli mu deo uva i isekli lice. Pored Bulatova, nestala su još dvojica aktivista, a jedan je pronađen mrtav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari