Sirijske snage bezbednosti počele su juče opsežnu operaciju u selima na severozapadu zemlje, saopštila je sirijska organizacija za ljudska prava. Kako se precizira, snage vojske i policije ušle su u sela kod Džabal al-Zauije „koristeći teško naoružanje“ u potrazi za pobunjenicima. „Presečeni su putevi koji povezuju sela, postavljeni su kontrolni punktovi, a snage bezbednosti počele su operacije hapšenja“, dodaje organizacija.


Iz Ablina, jednog od tih sela, jeste i Husein Armuš, prvi oficir koji je početkom juna napustio vojsku zbog represije nad demonstrantima koji gotovo šest meseci traže odlazak sirijskog predsednika Bašara al-Asada. Armuš je uspeo da napusti Siriju i sada se nalazi na čelu „brigade slobodnih oficira“. Vojno pojačanje je poslato i u selo Zabadani, 50 kilometara zapadno od Damaska, u koje je vojska ušla prethodnog dana i do sada privela najmanje 34 osobe. Međunarodna zajednica povećava pritisak na Siriju, a Evropska unija razmatra dodatne sankcije uključujući i zabranu ulaganja u naftnu oblast.

Arapska liga je juče pozvala sirijske vlasti da „odmah prekinu s prolivanjem krvi“ i počnu da sprovode reforme. Prema proceni UN, u represiji vlasti u Siriji do sada je poginulo više od 2.600 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari