Formirane su dve komisije kako bi se ustanovili uzroci nesreće helikoptera Vojske Srbije u kojoj je poginulo sedam osoba, izjavio je za medije ministar odbrane Bratislav Gašić. On je dodao da će sve zvanične informacije o ovoj nesreći biti prezentovane javnosti.

Prema njegovim rečima, nezavisno od komisije, istragu o uzrocima nesreće sprovodi i tužilaštvo. Gašić je dodao da u helikopteru, kao i u svakom avionu, postoji „crna kutija“ koja snima sve podatke i razgovore tokom leta, što bi, kako je naveo, moglo da rasvetli šta se dogodilo na letu helikoptera Mi -17.

Na taj način on je potvrdio reči načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića, koji je dan ranije na konferenciji za medije naveo da je rok za izveštaj komisije koja treba da utvrdi odgovornost za pad helikoptera koji je prevozio bolesnu bebu iz Raške sreda 18. mart, dok je tehničkoj komisiji rok za izveštaj 30. mart.

Gašić je rekao da ne želi da komentariše spekulacije da helikopter nije imao goriva, kao ni stručnost pilota.

„To su najbolji što je Vojska Srbije imala. To su biser oficiri koji su na hiljade sati naleta imali“, rekao je ministar odbrane i dodao da je Vojska Srbije uređen sistem i da se znaju procedure.

inistar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković su juče održali sastanak sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je od njih zatražio kompletan izveštaj o padu helikoptera. Nikolić je tom prilikom naglasio da ta tragedija potresa čitav region i da su njene razmere veće nego što bilo ko u ovom trenutku može da sagleda, saopšteno je iz predsednikove Služba za saradnju s medijima.

„Jedino istina i iznošenje činjenica mogu razvejati svaki tračak sumnje i očuvati kredibilitet institucije od najvećeg poverenja među građanima Srbije“,“ rekao je predsednik Nikolić.

inistar Bratislav Gašić se zahvalio predsedniku na podršci i izvestio ga o podacima kojima vojska raspolaže u ovom momentu.

„Što se tiče porodica, one će biti obezbeđene u skladu sa zakonom,“ rekao je Gašić. On je naglasio da je veoma važno otkloniti sve sumnje i zato će izveštaj Komisije o tome šta se desilo biti precizan i nedvosmislen.

 Na konferenciji za medije koja je održana dan nakon nesreće general Predrag Bandić je govoreći o detaljima tragedije istakao da je u petak oko 19.30 dobijen zahtev od zdravstvenih institucija za prevoz bebe.

Bandić je naveo da je u narednih 45 minuta izvršena analiza meteoroloških uslova, a da je Vojska u direktnom kontaktu sa zdravstvenim radnicima bila upoznata sa stanjem deteta.

„Naređenje sam im izdao lično, na osnovu odluke ministra odbrane“, istkao je Bandić i dodao da se let do Mladenovca odvijao bez ikakvih problema.

Kako je rečeno, helikopter koji se srušio bila je jedna od „najispravnijih“ letelica u ratnom vazduhoplovstvu Srbije, posada najbolje što je jedinica Vojske Srbije mogla da ponudi, a „najoptimalniji“ uslovi za sletanje bili su na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu.

Bandić je podvukao da meteorološka situacija nije bila nepovoljna, već složena toliko da se u njoj mogu snaći piloti sa takvom opremom i nivoom osposobljenosti.

„Da je situacija bila nepovoljna, ne bismo se uputili u ovakav zadatak“, rekao je Bandić. On je precizirao da je za sletanje izabrana lokacija koja je sa sobom nosila najmanje rizika.

„Zbog naglog pogoršanja meteorološke situacije kod Mladenovca, odlučili smo da se sletanje obavi tamo gde će se obaviti bez rizika, gde medicinske ekipe najlakše i najbrže mogu da priđu i pomognu detetu“, rekao je Bandić. Prema njegovim rečima u 22.15 došlo je do dva neuspešna pokušaja sletanja, a u 22.31 nestao je u potpunosti kontakt sa letelicom.

„U potpunosti smo uvereni u ispravnost helikoptera“, istakao je Bandić.

Podsetimo, helikopter Mi-17 srušio se u petak 22.30 časova u blizini aerodroma Nikola Tesla, pri čemu je poginulo sedam osoba. U toj tragediji živote su izgubili piloti major Omer Mehić i kapetan Milovan Đukarić, mehaničari letači zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba porodice Ademović iz Novog Pazara.

Posada helikoptera pošla je u spasavanje bebe koja se nalazila u sanitetskom vozilu, blokiranom zbog odrona na Ibarskoj magistrali kod Raške.

Sleteli su u kasarnu u Raškoj, gde se vozilo sa bebom u inkubatoru ipak probilo nakon što je delimično raskrčen put. U Mi-17, u pratnji lekara Ljajića i anestetičara Veselinovića, uneta je beba u inkubatoru, sa sve manjim zalihama kiseonika. Poleteli su prema Beogradu, gde je u Institutu za majku i dete trebalo zbrinuti dete. U međuvremenu, došlo je do pogoršanja vremenskih uslova. Letelica se srušila u blizini beogradskog civilnog aerodroma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari