„Sve više vojnika raskida profesionalne ugovore“: Vojni sindikat tvrdi da država drži vojsku u „robovlasničkom odnosu“

Ostavite komentar


  1. Cela država je u tom položaju, ali neka, dobro nam je, može uvek gore što bi rekle babe.

  2. Rado Srbin ide u vojnike. Aliiii, kad se približava rat brže bježi iz armije od supersoničnogmig 29

  3. Vojnici koji su se opredelili za rad u vojsci trebalo bi da znaju da isto kao i zdravstveni radnici po potrebi treba da sluze narodu i drzavi kad je ugrozena njihova bezbednost( drzave i naroda).Sta bi bilo da su zdravstveni radnici u vreme korone,odbijali da rade i po 24 h. I medju njima je bilo onih koji nisu korisrili godisnje odmore,radili za male plate,a lecili i porodice tih istih vojnika koji se sada bune i raskidaju ugovore.

  4. Evo ima nas koji će da služe vojsci Srbije bez problema, plata ispod 5000e ne sme da bude, sve ispod tog je smešno gurati glavu u torbu ! Druga stvar, nije bolje u Srbiji ni kod drugih poslodavaca, radi se od jutra do sutra, nedrlja maksimalno što si slobodan, ali jbg nije glava u torbi, ideš u logor takozvani fabrika i vraćaš se kući koliko toliko siguran.

  5. Srbiju su uvek branili ,seljaci i radnička klasa. U miru je lako dobar biti na muci se poznaju junaci.Kakav prdsednik takva i plaćena vojska.

  6. Problem nastaje zbog toga sto vucic,vulin,djuka i ostala ekipa iz sns-a nisu sluzili vojsku.a vole da se slikaju sa istom zbog zadovoljstva teletabisa koji glasaju za njih.Kad pada rejting,oni odmah trce u kasarnu i drndaju te ljude bez potrebe

  7. Pa 90% gradjana ne zna da vojska Srbije nema vozače za 70% vozila koje ima vojska.Svi su napustili i otišli da voze kamione za veći novac.

  8. Imate otvorene konkurse za zaposljenje u vojsci , izvolte gospodo radite pa tada komentarisite kako i zasto bezi ugovorac iz vojske .Pitao bih vas da nosite slem i pancir na +45 i patrolu da vrsite nocu na -25 . A kada se razbolite platite sve lekove a odbijaju ti boga isusa za zdravstveno .I nema ga taj ugovorac koji radi duze od 8 godina a da nema neko ozbiljnije oboljenje a da ga nije dobio u vojsci . Molite vi boga da bude mirno ovde kod nas jer ako se zarati svi cete da stavljate slemove na glavudze pa tada cete da osetite kakva je vojnicka muka .

  9. Svakako bih bio i ja vojnik po ugovoru ,sve dokle je lepo i bez ikakve bezbednosne opasnosti . Čim zagusti raskidaj ugovor i briši pod „jorgan planinu“.Uvesti obavezan vojni rok i odatle angažovati vojnike po ugovoru .U vreme Korone koliko lekara i sestara je do sada bilo radno angažovano ,a o godišnjem odmoru ,zaradi i uslovima rada da ne govorimo. Lekari ,sestre i svo drugo medicinsko osoblje su herojski podneli sve vreme pandemije .Onih koji su se bunili i tražili „prava“ u vanrednoj situaciji je bilo i uvek ih biti.Sa takvima raskinuti ugovor bez razmišljanja a konkurs držati otvoren .Zar rudar koji silazi u jamu nije ugrožen ?Zar zemljoradnik ima ugovor sa prirodom posla i uslovima rada?Ovi što pričaju da je ova vlast uništila vojsku ,jednostavno nije tačno .Vojsku i policiju je uništio DOS po naredbi zapada ,konkretno Amerike i NATO-a koji je nas i bombardovao .Gospodin Ponoš i politički vrh su tada uništili vojsku kao instituciju i sveli je na nivo bruke i sramote poražene vojske odrpanaca bez igde ičega .

  10. Не постоји ни једна власт од 90-их. Која није утицала на урушавање војске. Да би имала апсолутну власт. Официри са лажним ауторитетом зарад напредовања у каријери. Без икакве одговорности. Или обавезе. Налазе се на свим управљачким функцијама. То одговара свакој власти. Зато је стање у војсци овако. Ови из синдиката су добри. Већина војних лица се боји да иступи са својим проблемима. Јер ће истог трена бити оодвргнути мобингу.

  11. Sram bilo sve komentatore i botine koji napadaju vojsku. Vojska se drzi u ovom stanju iz dnevno-politickih razloga, a maltretiranje vojnika je to sto vodi ka raspadu vojske, a ne ka ojacavanju bilo cega. A svako ko veruje da je situacija na Kosovu razlog ovome je ovca. Pritisak na vojsku je cista provokacija Vucica na racun porodica vojnika. Sramota!

    Ajde svi sto kritikujete vojnike, lepo se prijavite i pokazite sta znate. Ja vam kazem, pobegli biste posle nedelju dana.

  12. Ko je ministar
    Ko ih vodi. Nista novo
    Ko im platu, racuna na tabli
    Jadna si vojsko a i drzavo

  13. Zato policija već sa 52 godine odoše u penziju i boli ih patka,dobra penzija,relativno mlad ,ništa u životu osim kašike i viljuške nije dizao,a obicni radnik dok doceka 65 odma može pod zemlju…oo Srbijouvek si bila najgora za običan narod

  14. Ovom narodu definitivno nema spasa. Prodaju obraz i podlezu ucenama braneci lika kao sto je Vulin

  15. Nedopustivo je izlagati vojsku nepotrebnim naporima , kako fizickim tako i mentalnim,psihickim i svim drugim sto nije u sklopu sa vojnom sluzbom. Vojska nije nicije privatno vlasnistvo i njihova prava se ne smeju ugrozavati ni pod kojim uslovima. U suprotnom necemo ni imati vojsku , koja mora biti podrzana od naroda u svakom trenutku jer je narod finansira i vojska brani taj narod i drzavu.

  16. Ako je to tacno sto ne verujem s obzirom ko je objavio beze iz vojske zbog situacije u svetu ali to je mnogo glupo ako dodje do necega oni su prvi za mobilizaciju lako je laditi m..a kad nema rata

  17. @Čokalija Izvini, a zašto već nisi vojnik po ugovoru kad su ti grudi ćoliko pune rodoljublja, glava puna saveta, a srce prepuno jeda prema „prethodnoj vlasti“? Šta čekaš?

  18. Vidim ima komentara da su vojnici kukavice i da su krivi, pa da objasnim neke stvari. Kao prvo to je posao kao i svaki drugi…drzavu ne brane samo profesionalci vec i ova rezerva sto kmeci i donosi opravdanje da nebi dolazili na vezbe. E sad, nisu problem godianji odmori nego maltretiranje i ponizavanje u politicke svrhe.

  19. Potpuno je sve tačno! Komadanti se ponašaju kao robovlasnici. Pre 12 godina sam radio kao prof. Vojnik i bilo je katastrofa. Jedan od primera je kad su uveli zabranu pušenja u objektima moj komadant stavi tablu za pušenje 400m od objekta, a pauza 15 min nema šanse da odeš i da se vratiš samo. I kad uspeš da odneseš kafu ns mesto dozvoljeno za pušenje on dodje i razbije ti šoljicu jer na tabli piše „dozvoljeno pušenje“ a ne pijenje kafe!!! U pitanju je Bataljon Veze VP 1402 Topčider, a tada komadant pitpukovnik Stanković. Voleo bi da se prepozna. Bilo je tu još svakakvih maltretiranja!!!

  20. Jednostavno od tebe se ocekuje sve zauzvrat ne dobijes nista. Otisao sam iz VS posle 11god sluzbe bez i jedne opomene, a kamo li kazne. Prof vojnike nista ne sleduje, dolaze staresine koje zavrse kurs 6meseci na kom apsolutno nista o Vojsci ne nauce. Nemaju postovanja ni za nadredjene ni za podcinjene. Povecanje od 25% je donelo jos veci revolt medju pripadnicima jer se non stop ta prica potencira i ako su sve zivotne namirnice poskupele izmedju 100 i 200%. Manjak ljudstva ogroman problem sto dovodi do prekovremenih sati. Radio sam po 8-9dezurstava mesecno za 1100din po dezurstvu sto smatram sramotnim. Dosli smo do toga da ja kao vozac u privatnoj firmi imam vise postovanja nego u Vojsci, Vojska valjda pripada svima nama, a neki se u njoj ponasaju kao da im je ocevina. Izjave politicara koje vredjaju inteligenciju svakog pripadnika tek necu ni komentarisati. Tesko sam se odlucio na korak da izadjem iz sistema i tek tada sam video da nije sve sivo i da opcija za posao ima mali milion….. Zivela Srbija!

  21. Ja bih samo voleo ove rodoljube i junake u komentarima da mi pojasne gde je ugrozena bezbednost Republike Srbije osim na televiziji? Ako bude trebalo da se legne u rov leci cu sigurno pre ovih junaka na tastaturama. Ja sam se za 11god dokazao kao vojnik, vi izvolite u buduce biti politicka marioneta. Jos mi i imamo velika prava u ovoj drzavi koliko glupih i primitivnih ljudi ima ovde. A ovi sto kuju medicinare u zvezde treba da znaju isto tako da mnogi koji su zavrsili fakultete sa budzeta Republike Srbije danas lece Nemce i Svajcarce za debelu lovu( u potpunosti podrzavam, treba se boriti za sebe i svoju porodicu). Ja od drzave nisam dobio apsolutno nista, svaki dinar sam zaradio svojim znojem. Treba da vas je sramota pisati o necemu sto niste osetili na svojoj kozi. Konkurs je konstantno otvoren, ko zeli moze vrlo lako da se zaposli, samo da nije copav i da koliko toliko vidi i cuje. A sto se tice inteligencije takvi sto ostavljaju odredjene komentare ovde su najpodobniji.

  22. Ministarstvo odbrane pod hitno renovirati od temelja do odžaka. Ovo iz Sindikata je samo jedan primer, inače dobro poznat. Šta sve Ministarstvo odbrane radi suprotno zakonima i zdravoj logici, nažalost malo se u javnosti zna. Očito ja da ih državni vrh drži u šaci i oni rade to što im se laže i što moraju. Epa, za to su krivi. Kada bi neko imao hrabrosti, a možda i volje, i razgrne Upravu za stambeno zbrinjavanje, videlo bi se da je lopovluk prerastao u kriiminal i ocitu otimačinu penzionerima pripadajuću razlika stambenog prostora po osnovu otkupljenog stana manjeg od pripadajućeg. To je jednostavno nametnuto Pravilnikom koji odobrava Vlada Srbije i predlaže ministar MO. Sada se pokrivaju Pravilnikom za koji i sami znaju da nije uredu, čime su vezane ruke žrtvama.Kada padne ovo pravno nasilje. videće se prava razmera bezakonitosti i bahatosti.

  23. Ista situacija je bila i 2005/2006. Ja sam lični primer zloupotrebe i zlostsvljanja „vlasti“. Od školovanih kadra su nas pretvarali u domare, fizičke radnike i higijeničar. Ja sam se školovao i obucavao da budem vojni, oficir, i kao bivši pripadnik vojne policije zakleo sam se da branim državu, građane i njene interese a ne da budem veran nekom političkih rezima(Svih-bilo kom).

  24. Bivši profesionalni vojnici koji su ostavili komentar su potpuno u pravu.
    Iz iskustva u familiji znam da boravak u profesionalnoj vojsci ostavlja posledice po zdravlje, a sve za mali novac.

  25. Sindikat govori istinu.Ja sam radio 7 godina kao vojnik po ugovoru.Tortura prema vojnicima po ugovoru je svakodnevna.Nema bliskosti, prijateljstva između vojnika i starešine.U drugim vojskama NATO-a je drukčiji sistem i sve je bolje. Prijateljstva i druženja bez obzira na čin. Sve idealno funkcioniše.Ja to znam jer sam imao i vojne vežbe sa NATO snagama a i mirovnu misiju UN. Samo kod nas je to tabu tema. Ko se druži sa vojnicima je u problemu od strane nadređenog. Tako je jedan kapetan vršio pritisak na starešine da nas terorišu. Jer vojnik nesme da sedi. On mora nonstop da radi.Pa tako mesto da radimo u hladu stave nas na pistu za postrojavanje po najvećem suncu, po 6h. Jer to normalno. Dolaze i kontrolišu vojnike pred teren koliko ima čarapa i gaća, dali mu je sve na broju. Alo bre to je profesionalac sam za sebe odgovara. E tako nas ponižavaju. Zato ljudi idu. Kumunističku opremu iz JNA još se uveliko koriste. A i sistem komunističke je duboko ukorenjen na Vojnim akademijama. Dok ih god uče po tom sistemu teško vojnicima.

  26. A komadanti, pukovnici, majori??? Da nisu toliko nadmeni i podcenjivacki nastrijeni ka nizim cinovima mozda ne bi bili u ovoj situaciji? Mislim da prvo unutra treba da se rese stvari. Skolovani, vredni da se unapred, ulizice i kompleksasi sankcionisu.

  27. Nije prvi put da smo neprijatelju poklonili tehniku. Jer nije bilo ko sa njom da rukuje.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.