Vojske bivše Jugoslavije imaju različit stav prema nošenju brade

Ostavite komentar


  1. U Prvom svetskom ratu i prvim koristenjem bojnih otrova insistiralo se da vojnici budu glatko izbrijani i u blatu rovova na frontu, radi bolje zastite pri koriscenju gas-maske. To je tada i imalo svoj smisao. Pre toga su vojnici nosili brade u zavisnosti prema modnom trendu. Da bi se izbegle zaraze po kasarnama uvedenu su jutarnje smotre radi opste higijene i sluzile su kao preventiva za zdravstveno stanje trupe koja je bila po pravilu u vecem broju na relativno malom prostoru. Recimo velike spavaonice sa po 30-40 pa i vise ljudi su bile prava legla zaraze.

  2. Obavezno brijanje u vojsci pored odraza discipline u smislu neke obaveze ima i prakticni razlog a to je upotreba zastitne maske, koja preko dlake ne moze da prijanja na kozu i samim tim ne dihtuje, sto znaci da je neprimenjiva.

  3. Treba bas u Srbiji da vratimo nosenje brade kao nase vojnicke tradicije, a francuske beretke zamenimo nama bliskim subarama i sajkacama, kako su to i nasi slavni i cestiti preci cinili.

  4. Treba nasoj vojsci uvesti ime Cetnici i tada bi gotovo svi mladici pojurili da sluze u njoj po uzoru na slavne dedove i u slavu otadzbine.

  5. Када ћемо схватити да Србију и ове преоријетисане Србе воде комунистичка деца. Они се боје реваншизма и чувају своје претке, који су због брада секли главе и уништавали читаве српске породице. Никада се они неће ослободити од Драже и његове браде. Заиста су деценијама стварали ружну слику о српском православном родољубу. Када упознају правог Дражу Михајиловића, неће им ни брада сметати. Када изнесу истине о Другом светском рату, схватиће ко су патриоти а ко страни плаћеници. Схватиће ко су жртве а ко џелати.

  6. A jesmo brku savica potpukovnika za,ebavali.Kao pustimo brke ko on,kreten misli ugledamo se na njega pa odusevljen.Jutro smotra mi svi obrijani kakav sok za njega plakali smo od smeha.Ispokaznjavao nas za svasta ali je vredelo!

  7. Kome su preci cetnici neka izvoli busati se u grudi s tim , a mi ostali cemo po svom uverenju. Zasto bi to bila tema o kojoj se raspravlja nasiroko kad mi nemamo obavezno sluzenje vojnog roka. Ko bude vojnik nek se bavi tim i ovi placeni oni prihvataju uslove zar ne .

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.