U organizaciji Fonda „Evropski poslovi“ u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine održana je Međunarodna konferencija „Nova etapa u procesu evropskih integracija Republike Srbije – poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata“.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je ovom prilikom da Vojvodina ima velika očekivanja od pregovora Srbije sa Evropskom unijom i da smatra da će to sigurno doprineti daljem razvoju i budućoj decentralizaciji Republike Srbije u smislu prenošenja odgovornosti na niže nivoe vlasti.

– Regionalna politika EU bazira se na dva principa: na supsidijarnosti, što znači prenošenje odgovornosti do najnižeg nivoa vlasti, i na partnerstvu, koje predstavlja definisanje zajedničkih politika između lokalnih samouprava, regionalne vlasti i republičke vlade na ostvarenju zajedničkih ciljeva. Imamo velika očekivanja da od samog početka budemo uključeni u pregovarački proces, da budemo konstruktivan partner i damo doprinos – rekao je na skupu pokrajinski sekretar.

On je istakao da je Vojvodina i do sada pokazala vrlo konstruktivnu i dominantnu ulogu, jer je ispunila tri potrebna preduslova.

– Usvojili smo program razvoja Pokrajine od 2014. do 2020, imamo administraciju koja je u mogućnosti da nosi taj posao i obezbedili smo finansijska sredstva za pretfinansiranje i sufinansiranje projekata iz Evropske unije. Dakle, nije ni čudo što se 87 odsto svih prekograničnih projekata koji se dešavaju na teritoriji Republike Srbije realizuje u Vojvodini – napomenuo je Bugarski, istakavši da će saradnja u regionu biti intenzivirana, sa posebnim akcentom na saradnju sa Hrvatskom.

– Mi očekujemo u periodu pred nama da imamo zajedno sa partnerima iz Rumunije, Mađarske i Hrvatske preko 170 miliona evra na raspolaganju. Pogotovo će u saradnji sa Hrvatskom biti veliki iskorak, jer su u prethodnom vremenskom periodu ta sredstva bila jako mala, na nivou od nekoliko miliona evra. Sad očekujemo da ćemo imati preko 30 miliona evra i to će nam pomoći da rešimo velika pitanja koja se tiču života građana i s jedne i s druge strane granice, i u tome praktično oni treba da donose odluke – zaključio je Bugarski.

Skup je otvorio direktor Fonda „Evropski poslovi“ Siniša Lazić, a prisutnima se obratio i programski i koordinacioni rukovodilac pri delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji Konstantinos Soupilas, koji je govorio o značaju procesa pregovaranja i neophodnosti vlasti da preuzme odgovornost. Prema njegovim rečima, članstvo u Evropskoj uniji donosi Srbiji mogućnost za veće delovanje na inostranom tržištu, unapređenje infrastrukture, veću konkurentnost i bolji standard života.

Iskustva Hrvatske u procesu pridruživanja predstavila je Helga Bubanović Devčić, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU Vlade Republike Hrvatske, a na pitanja prisutnih odgovarala je i Ana Ilić, pomoćnica direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Porast broja turista u Vojvodini

Iako je broj turista koji su posetili Srbiju tokom marta 2014. godine nešto manji nego u martu prošle godine, u Vojvodini se beleži porast broja turista i iz zemlje i iz inostranstva, kao i broja noćenja u turističkim destinacijama u Pokrajini. Vojvodinu je u martu posetilo 9,2 odsto više turista nego u martu 2013. godine, dok je broj noćenja povećan za 2,6 odsto. Najbolje rezultate od turističkih destinacija u Vojvodini ostvarili su Palić, Novi Sad, Subotica, banje Kanjiža, Rusanda i Junaković, saopšteno je iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari