Vojvođanski advokati: Država, ako hoće, može da nas zaštiti 1foto: Radovan Balać/Danas

Oko dve stotine advokata članova Advoktske komore Vojvodine održalo je protest ispred zgrade pravosudnih institucija u Novom Sadu u znak solidarnosti sa kolegama koji su bili izloženi različitim napadima čiji počinioci nisu otkriveni ni sankcionisani. Zatražili su zaštitu države, formiranje stalne radne grupe za zaštitu advokata i najavili štrajk ukoliko ne budu preduzete mere.

Predsednik AKV Vladiir Beljanski kazao je da su se advokati okupili baš ispred zgrade suda da pošalju jasni poruku – da su deo pravosuđa, te da bez njih nema zaštite ljudskih prava.

„Za vladavinu prava smo važni isto koliko i sudije i tužioci i moramo uživati istu zaštitu, isti ugled i društveni status. AKV može da vodi računa o nezavisnosti profesije, ali ne može da se bavi otkrivanjem učinilaca krivičnih dela i fizičkom zaštitom avokata i njihove imovine. To je obaveza države“, naglasio je Beljanski.

On je posebno istakao da disciplinski organi komore moraju imatdi dodatnu zaštitu države.

„Paljenje automobila Draganu Konjeviću iz Sombora, disciplinskom sudiji, bacanje bombe na kuću dr Miroslava Đorđevića, zameniku disciplinskog tužioca, kao i svi osdtali napadi i ubistva advokata moraju biti rešeni otkrivanjem i kažnjavanjem počinilaca“, kazao je Beljanski i dodao:

 

„Niko nas ne može da ubedi da policija i tužilaštvo ne mogu da otkriju i obezbede dokaze o tome ko stoji ia napada na advokate. Čak je i pred ovaj skup upućen anonimni mejl u ime fantomske organizacije kojim se preti svim advokatima koji će doći na protest. To je prijavljeno ružilaštvu i policiji. Uz malo truda može se otkriti ko je posalo mejl i da li je to povezano sa drugim napadima na advokate“, zaključio je Beljanski.

Predsednik AKV je podsetio da se na napade na advokate gleda kao na normalnu pojavu i rekao da kao što postoji radna grupa koja se bavi zaštitom novinara, mora da postoji stalna radna grupa Ministarstva pravde koja će se baviti zaštitom advoata i otkrivanjem napadača. On je najavio da će o tome biti reči u utorak na sastanku u Ministarstvu pravde.

„Napad na advokata se ni po čemu ne razlikuju od napada na novinara, na sudiju, tužioca ili ministra“, kazao je Beljanski i podsetio kolege da će od tri najveće međunarodne asocijacije advokata – IBA, CCBE i UIA, koje prate ugroženost advokata u pojedinim zemljama, zatražiti da se uključe u rešavanje slučajeva u Srbiji.

Beljanski je upozorio da će, u slučaju da se ne otkriju napadači i država ne preduzme odlučne mere u zaštiti advokata, oni organizovati štrajk i potpunu obustavu rada kako bi naterali nadležne da zaštite advokatduru.

Vesna Guteša, predsednica ogranka AKV u Zrenjaninu, ukazala je da advokati doživljavaju brojne uvrede i pretnje, ali o tome ćute.

„O tome se ne sme ćutati. Moramo braniti čast naše profesije i sprečiti napade“, kazala je ona.

Posebno je osudila napad na kolegu Dragana Konjevića i podsetila da je AKV nadležnim organima ukazala na verovatnu povezanost njegove funkcije disciplinskog sudije u AKV sa paljenjem automobila. U Zrenjaninu je advokatu Miroslavu Đorđeviću, zameniku disciplinskog tužioca AKS, pre dve godine iza ponoći na porodičnu kuću bačena bomba. Učinilac još uvek nije pronađen.

Doajen vojvođanske i srpske advokature Vladimir Vava Horovic je ukazao da se policija i tužilaštvo diskriminatorno ponašaju u slučajevima napada na advokate.

„Javno tužilaštvo potpuno indolentno ne postupa prema zakonima i ovlašćenjima koje ima u cilju preduzimanja gonjenja i izdavanju naredbi policiji kako bi se identifikovali izvršioci, nalogodavci i motivi za izvršenje krivičnih dela prema advokaturi. Tako se stvara atmosfera u društvu i podstiče stanje dozvoljenosti izvršenja krivičnih dela, jer izvršioci znaju da se na njihovom otkrivanju neće zakonito postupiti i da imaju veliku šansu da nikada ne budu otkriveni“, naglasio je Horovic.

Potpredsednik AKV Laslo Joža je podsetio da su advokati Konjević i Đorđević napadnuti u vreme kada su bili na određenim funkcijama u AKV.

„Ukoliko se ne ostvari zaštita države funkcionerima koji rade u istaknuto važnim poslovima u advokatskim komorama, onda će to biri poraz ne samo pravne države nego i svih nas. Nemamo druge mogućnosti nego da najoštrije zahtevamo adekvatnu reakciju i saradnju svih organa krivičnog gonjenja. To je jedini put da naše komore mogu normalno funkcionisati i da ne pokleknu pred kriminalnim elementima bilo unutar advokature ili van nje“, kazao je Joža.

 

Disciplinski postupci motiv napada?

„Iza nekih napada moguće je da stoje advokati, a da li je to tako ili ne mora da otkrije tužilaštvo u saradnji sa policijom. S obrzirom na to da su neki od poslednjih i najdrastičnijih napada učinjeni protiv kolega koje vode disciplinske postupke mi možemo da imamo sumnje da su ti napadi ućinjeni upravo u vezi sa postupcima koje vode u komori. A postupci u komori se vode protiv advokata. Te kolege, ako neko stoji iza toga, nisu naše kolege, to su kriminalci kojima je mesto u zatvoru. Naše sumnje i sva druga saznanja koja imamo preneli smo tužilaštvu. Imamo informaciju da se radi na predmetu“, rekao je Vladimir Beljanski.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari