Udruženje Crnogoraca Krstaš iz Lovćenca uputilo je zvaničan zahtev Pokrajinskom sekretarijatu za propise, upravu i nacionalne manjine kao i Bojanu Pajtiću, predsednikau Izvršnog veća APV za izmenu teksta konkursa za dotacije organizacijama etničkih zajednica u AP Vojvodini za prvo tromesečje 2009. godine.

Prema rečima Nenada Stevovića, prvog čoveka Krstaša, u konkursu koji je raspisan u novembru 2009. Crnogorci nisu jednako tretirani kao ostale nacionalne zajednice u Vojvodini.

– Konkurs je rezervisao finansijska sredstva za 15 etničkih zajednica u Vojvodini među kojima su Mađari, Hrvati, Slovaci, Rumuni, Rusini, Romi, Bunjevci, Makedonci, Ukrajinci, Nemci, Slovenci, Bugari, Česi, Aškalije, Jevreji i jedan manji iznos za grupu „ostali“ u koju je smeštena i crnogorska manjina pri čemu su samo tri etničke zajednice navedene u konkursu brojnije od crnogorske zajednice. Crnogorci u Vojvodini kao četvrta najveća manjinska zajednica u Vojvodini (ne računajući Jugoslovene) sa 1.75 odsto populacije (35.513 pripadnika), odbijaju ovaj direktni diskriminatorski akt Pokrajinskog sekretarijata, kaže Stevović. Očekujemo da Pokrajinski sekretarijat organizuje novi konkurs za sufinansiranje djelatnosti organizacija etničkih zajednica sa teritorije APV – rekao je Stevović.

Prema njegovim rečima u ovom konkursu Crnogorska zajednica bi morala biti direktno imenovana i da joj kao i ostalim nacionalnim zajednicama budu određena srazmerna sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari