Nastupom u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu u četvrtak uveče u okviru manifestacije „Dani srpske kulture“, kao i sinoćnim nastupom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci na poziv Odjela gradske uprave za kulturu toga grada, Vojvođanski mešoviti hor je uspešno realizovao svoju prvu turneju u Hrvatskoj.


– Publika u Hrvatskom glazbenom zavodu oduševljeno je pozdravila nastup našeg hora, na čelu sa maestrom Andrejem Bursaćem. Koncertu je prisustvovao i srpski ataše za kulturu iz ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj, gospodin Dušan Vujović. Divno smo primljeni, a kako je sala Hrvatskog glazbenog zavoda izuzetno akustična, pesme južnoslovenskih naroda koje smo izveli zaista su zvučale odlično, izjavila je za Danas Tanja Buta iz Vojvođanskog mešovitog hora.

Tokom pet godina svog postojanja, Vojvođanski mešoviti hor se prvi put predstavio hrvatskoj publici i to muzikom južnoslovenskih naroda, delima Stevana Mokranjca, Josipa Slavenskog, Damijana Močnika, Erne Kiralja, Konstantina Babića, Nenada Ostojića i ostalih najtalentovanijih kompozitora sa ovih prostora koji su preuzimali na sebe brigu o muzičkom nasleđu svojih plemena, približavali Evropu svojim malim narodima ili obrnuto. Oni su evropsku civilizaciju oplemenjivali zvucima sa ne samo geografski „brdovitog“ Balkana.

„U ovakvim prilikama, može i ne mora biti mesta za nostalgična osećanja, bez obzira na suštinu bogatsva kulturoloških i svih drugih vrednosti koje osluškujemo iz imaginarne umetničke postojbine jednog kulturno-državnog prostora koga više nema. Ništa manje od navedene asocijacije, ne smeju da znače i još više zrače, mnogi suptilni nanosi muzičkog etosa tradicija i pevajućeg obraćanja sebi i drugima od strane različitih naroda ovog podneblja. Oni bez ikakve muke, jer se na ovom terenu svi uglavnom razumeju, samo mogu da vode logičnom uzajamnom ’’slušanju’’, ne politički lažno i kompromisirajuće, već slobodno, spontano, iz sličnih izvirućih elemenata i kulturnih naslaga, na način kako ova divna muzika večeras zvuči raznovrsno i sadržajno pred vama, poštovana publiko“ – reči su muzikologa Bogdana Đakovića, kojima je, između ostalog, u katalogu povodom turneje VMH u Hrvatskoj pozdravio publiku.

Horski žanr je umetničko-muzička vrsta najdužeg trajanja sa južnoslovenskog prostora. Po Đakoviću, svaki od naroda ovog tla zabeležio je svoje muzičke početke upravo kroz horsko pevanje još od sredine 19. veka, nastavljajući da ga razvija u novim međuratnim uslovimama, posle Drugog svetskog rata pa sve do kraja prošlog veka, ostavljajući iza sebe bogatu muzičku baštinu. Najčešće je tu reč o muzičkim vrednostima obojenim foklornim ili religioznim elementima koje su dobijale svoj manji ili veći stepen umetničke nadgradnje u zavisnosti od vladajućeg stila i, pre svega, talenta svakog pojedinačnog stvaraoca. Pored tog glavnog kreativnog implusa, umetničkih obrada foklornih i crkvenih napeva, oprezno i polako razvijao se i onaj drugi, takozvani, originalni pristup koji podrazumeva muzičko stvaranje bez upotrebe postojećih narodnih melodija, najčešće na umetničke tekstove savremenih književnih stvaralaca.

Šaroliko lepezom precizno odabranih pesama, slovenačkih, makedonskih, hrvatskih, srpskih, kao i Kiralja, vojvođanskog kompozitora mađarskog porekla, Vojvođanski mešoviti hor uspeo je da dočara svu tradiciju horskog pevanja na ovim prostorima.

Bogat repertoar za pet godina postojanja

Vojvođanski mešoviti hor ima repertoar koji obuhvata značajna horska dela različitih epoha, podjednako namenjenih a cappella pevanju i izvođenju s instrumentalnom pratnjom. Poslije promotivnih koncerata, kojima je 2006. godine obeležena 150. godišnjica rođenja Stevana St. Mokranjca i nekoliko projekata u 2007 (Horska dela vojvođanskih prostora, Jugoslovenska horska muzika), kao i novogodišnjeg koncerta u januaru 2008, nastup na NOMUS-u iste godine, s horskom kantatom Celonoćno bdenje Sergeja Rahmanjinova, bio je do sada i najveći interpretativni izazov za ovaj ansambl. Novo delo na Novosadskim muzičkim svečanostima, domaću premijeru oratorija pod nazivom Stanice, Aleksandre Vrebalov Vojvođanski mešoviti hor ostvario je u saradnji sa Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu i solistima Anetom Ilić (sopran) i Miodragom Mikom Jovanovićem (bariton). Vojvođanski mešoviti hor je osnovala Vlada AP Vojvodine, a od samog osnivanja ga vodi i njime diriguje pijanista i dirigent Andrej Bursać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari