"Vojvođanski pravnički dani" u Novom Sadu: Debate o izmenama Krivičnog zakonika i veštačkoj inteligenciji u pravu 1Foto: Arhiva AKV

„Vojvođanski pravnički dani“ biće održani po prvi put u Novom Sadu od 10. do 25. oktobra kada će biti upriličene četiri međunarodne konferencije, kao i mnogi seminari, okrugli stolovi i radionice. Na dnevnom redu biće govora i o veštačkoj inteligenciji, ali i aktuelnim izmenama Krivičnog zakonika.

Kako kažu iz Advokatske komore Vojvodine, u cilju poboljšanja efikasnosti pravosuđa i pravičnosti suđenja, u Novom Sadu će se po prvi put održati “Vojvođanski pravnički dani”, a u okviru programa razgovaraće se i o najavljenim izmenama Krivičnog zakonika, koje ovih dana izazivaju polemike u javnosti.

– Ključne teme obuhvataće upotrebu veštačke inteligencije u pravu, digitalne dokaze u sudskim postupcima, kao i zaštitu životne sredine. Pored domaćih pravnih eksperata, gostovaće i stručnjaci iz Velike Britanije, Rumunije, Hrvatske i drugih zemalja, kao i predstavnici OEBS-a – saoštavaju iz AKV.

Glavni cilj ovog događaja je razmena iskustava i ideja među pravnicima kako bi se unapredila efikasnost pravosuđa, ali i osiguralo pravično suđenje u skladu sa evropskim standardima.

Manifestacija je namenjena svima iz oblasti pravosuđa, ali je takođe otvorena i za javnost i medije, a program “Vojvođanskih pravničkih dana” i prijave dostupni su na sajtu AKV.

Podršku događaju pružile su brojne institucije, uključujući Pravni fakultet u Novom Sadu, Ministarstvo pravde, Apelacioni sud i Apelaciono tužilaštvo, OEBS i Evropska pravosudna akademija.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari