Vojvođanski ručak za sredinu nedelje: kiseli krompir i pogačice sa čvarcima 1kiseli krompir i pogačice

Od sedam dana u nedelji, meso se u vojvođanskim kućama kuvalo najviše tri puta. Domaćice su imale neverovatne ideje kako i taj ručak bez mesa da bude poslastica i da u njemu uživaju svi ukućani.

Obavezno je bar jednom nedeljno na meniju bila čorba bez mesa i neko testo. Ta je čorba mogla biti od paradajza, bela, kad ima sezonskog povrća u bašti onda neka verzija minestrone supe, ali najčešće se kuvala čorba sa krompirom. Takva se čorba se u većini mesta zove kiseli krompir.

Predlog za jedan ručak preko nedelje izgleda, dakle, ovako: kiseli krompir i pogačice sa čvarcima.

Za pripremu kiselog krompira potrebno su dve srednje glavice crnog luka, četiri veća krompira, 0,5 decilitara ulja, dve kašike brašna, jedna kašika slatke mlevene paprike. Luk dinstati, pa dodati krompir iseckan na kockice. Dodati brašno, papriku, naliti vodom i kuvati 40 minuta. Po ukusu dodati mleko, sirće ili iseckanu mirođiju.

Za pogačice sa čvarcima potrebno je 0,5 litara mleka, 1 kvasac, kašika šećera, puna kašičica soli, dva jajeta, 200 grama droždina (sitnih čvaraka, mlevenih, i masti) i oko 1 kilogram brašna.

Mleko smlačiti, dodati izmrvljen kvasac i kašiku brašna. Kad kvasac proradi, dodati žumanca, droždine, polako dodavati brašno, so i umućena belanca. Ostaviti da kisne desetak minuta.

Pobrašniti podlogu, rastanjiti testo na oko 1 centimetar, gornju površinu iseckati nožem, vaditi pogačice čašom koja se pobrašni da se pogačice ne bi lepile. Ređati u pleh i ostaviti da narastu pola sata. Pogačice peći na 200 stepeni dok ne budu gotove.

Postoji i druga varijanta pogačica. Sastojci su isti ali se postupak razlikuje.

Testo se umesi, pa kad uskisne, razvalja se oklagijom i premaže droždinama. Tako premazano, preklapa se kao kad biste uvijali poklon ukrasnim papirom. Sve se ponovi tri puta a između premazivanja, testo se odmara 15-tak minuta.

Za razliku od pogačica broj jedan koje su kompaktne, ove pravljene na drugi način se listaju.

Pa šta vam se više sviđa.

Za koje kog pogačice da se odlučite, eto lepog ručka za malo para.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari