Odigrao je Salih Hamidovićsamo osam utakmica u prvom timu Novog Pazara, a većje pobrao sve simpatije navijača. On još uvek nije svestan svog vrtoglavog uspona.

Dobri poznavaoci fudbala slažu se u proceni da bi mogao da izraste u velikog igrača. Ima osamnaest godina i učenik je četvrtog razreda Ekonomske škole u Novom Pazaru. Iznenadna popularnost mu prija, ali deluje smireno. Pohvale koje iz nedelje u nedelju stižu sa svih strana za njegove igre ne očituju se na njegovom dečačkom licu. Za jednog osamnaestogodišnjaka ima dovoljno samopouzdanja. Još kao pionir, odlazi u FK Jošanica da proveri da li je ono što je naučio na poljani dovoljno za igre u ozbiljnom klubu. Nije mnogo prošlo, a većje privukao pažnju svog prvog učitelja, legende pazarskog fudbala Bajra Župića. Retkost je u poslednje vreme da neko pazarsko dete dobije u pravom trenutku priliku da zaigra na velikoj sceni, njemu je to uspelo. Trener Novog Pazara u drugom delu prošle sezone, Saudin Huseinovićosmelio se da golobradom dečaku pruži priliku onda kada se ekipa borila za očuvanje prvoligaškog života. Mladi trener osetio je da se u tom tada još tinejdžeru krije potencijal kojem su neophodne utakmice da bi stasao za velika dela. Nije tako čest slučaj da se početna trema i prva fudbalska iskustva stiču na neizvesnim, ili biti ili nebiti utakmicama. Da su ti prvi veliki igrački ispiti uspešno položeni pokazao je početak nove sezone. Kod novog trenera Dušana Jevrića, Hamidovićje na svim utakmicama dobijao priliku da zaigra nekoliko minuta. U prethodnom kolu odigrao je, i to na vrlo visokom nivou, svih devedeset minuta derbija u Inđiji. To samo govori da većpostaje igračna koga se u bliskoj budućnosti mora ozbiljno računati, i na kome će se najverovatnije i zasnivati igra Novog Pazara.

* Debitovao si ovog proleća u izuzetno značajnoj utakmici koju je Novi Pazar igrao protiv apatinske Mladosti. Kako sa ove distance gledaš na tu utakmicu, kao i na ono što je usledilo na početku nove sezone?

– Te prve utakmice sećaću se čitavog života. Pre utakmice nisam očekivao da ću dobiti priliku da zaigram na tako važnom meču za ekipu, i to protiv bivšeg superligaša. Međutim, u prijatnoj uspomeni će mi ostati još dve utakmice. U poslednjem kolu prošlog šampionata igrali smo sa Zemunom u Novom Pazaru. Obema ekipama odgovarala je samo pobeda, poraženi je napuštao ligu. Žarko sam želeo da pred prepunim tribinama u predivnom ambijentu zaigram bar neki minut. Deset minuta pre kraja utakmice većse znalo da ćemo iz te igre nerava izaći kao pobednici. U tom trenutku trener Huseinovićmi daje još jednu priliku da osetim atmosferu velike utakmice. Zamenio sam do tada najboljeg pojedinca na terenu Zvonka Nedeljkovića, kažu da sam i za to kratko vreme pokazao da imam kvalitet za najbolji tim. Bio sam prezadovoljan. Te dve utakmice kod trenera Huseinovića bile su dobra preporuka i za mesto u ekipi kod novog trenera Dušana Jevrića. Na početku ove sezone na svim utakmicama dobijao sam priliku da sa klupe za rezervne igrače odigram bar nekoliko minuta u prvom timu. Priznajem, bilo je straha od grešaka, od toga kako će na neke moje poteze reagovati trener, saigrači, navijači. Toga je sve manje, a ja sve više uživam u igri. Samopouzdanje mi je naglo skočilo od utakmice sa Dinamom iz Vranja, na kojoj sam postigao i gol prvenac u dresu najdražeg tima, a značajna je i poslednja utakmica u Inđiji koju sam odigrao od početka do kraja. Samo zbog nedovoljnog iskustva nisam se i ranije upisao u listu strelaca, a bilo je prilika, posebno protiv Mladosti iz Lučana kada nisam iskoristio stopostotnu šansu. Nije mi se posrećilo tada, ali bilo je samo pitanje dana kada će uslediti i debitantski gol.

* Igrao si dve utakmice u sastavu koji je završio prošlu sezonu. Na svim duelima u ovom prvenstvu si među osamnaest fudbalera koji konkurišu za najbolji tim. Mogu li se uporediti te dve ekipe?

– Igrački kadar s kojim raspolažemo u ovom šampionatu je takav da s pravom pucamo na sam vrh tabele. Fudbaleri koji su u letnjoj pauzi pristigli u Novi Pazar su ono što nam je nedostajalo u prošloj sezoni. Recimo, ja najviše mogu da pružim na pozicijama zadnjeg i prednjeg veznog, a na tim mestima je i najžešća konkurencija u ekipi. No, to me i motiviše da na treninzima i utakmicama uvek dajem svoj maksimum. Za sada, stariji i iskusniji imaju prednost, ali ja verujem u sebe. Od Vejselovića i Gavarića može dosta toga da se nauči, i ne stidim se da od takvih igrača pokupim ono što meni nedostaje. Moram biti zadovoljan do sada postignutim, ali znam da mogu i bolje i više.

* Kako ocenjuješ početak sezone. Uspešni ste pred svojom publikom, ali je zato sa gostovanja stigao samo bod. Da li se moglo više?

– Najiskrenije, nismo imali ni sreće na utakmicama van Novog Pazara. Ako izuzmemo susret u Gornjem Milanovcu, gde smo zaista igrali slabo, iz ostalih mečeva smo morali i trebalo je da izvučemo više bodova. Splet nesrećnih okolnosti rezultirao je porazom u Sremskoj Mitrovici. Domaćini su iz jedne jedine prilike došli do gola u 85 minutu, i tri boda koja po igri nisu zaslužili. Iz Inđije je realno, obzirom na gol šanse koje smo imali, trebalo da donesemo bar bod, a iz Beograda i utakmice sa Bežanijom i ceo plen. S druge strane, pred svojom publikom meljemo protivnike. U dva susreta postigli smo sedam golova, a to danas nije lako ostvariti ni u igri sa nižerazrednim ekipama. Kod kuće igramo znatno ofanzivnije, a našoj efikasnoj igri doprinos daju i navijači, koji su na svakoj utakmici naš dvanaesti igrač. Naš cilj je Super liga, znači plasman na jedno od prvih pet mesta na kraju prvenstva. To je ostvarivo. U prilog nam ide i raspored, jer na proleće imaćemo i utakmicu više pred svojim navijačima. Primećujem i da su tereni u Prvoj ligi sve kvalitetniji. Nadam se da ćemo se i u tom elementu za neku godinu približiti Evropi. Kad su igrališta odgovarajuća, tada i mi imamo mogućnost više, da pokažemo ono najbolje iz svog fudbalskog repertoara.

* Posle dobrih igara na početku ove sezone, verovatno sve više razmišljaš i svojoj fudbalskoj budućnosti. Kako i gde sebe vidiš za nekoliko sezona?

– Za sada, jedini cilj mi je da se izborim za mesto u prvom timu Novog Pazara. Još je rano da razmišljam o velikim klubovima. Neću da se opterećujem time, jer sam svestan da bi preskakanje nekih fudbalskih razreda moglo da mi se vrati kao bumerang. Velika mi je želja da naredne sezone osetim slast utakmica sa Zvezdom i Partizanom, naravno u dresu mog Novog Pazara. Posle jednog takvog uspeha trudiću se da ispunim dečački san i zaigram za klub za koji navijam od malih nogu, za Partizan. Voleo bih da ostavim trag u jednom tako velikom klubu, kao što su to svojevremeno učinili, Župić, Ugljanin, Beširević, Plojovićili sada Ljajić. Nije nebitno i to da je iz jednog Partizana daleko jednostavnije pronaći dobar inostrani angažman.

* Veliki si prijatelj sa jednim od najtalentovanijih i najboljih mladih fudbalera u zemlji Ademom Ljajićem. On odskače u svom uzrastu, većje i debitovao za mladu reprezentaciju, kao i za Partizan u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Slediš li njegov primer?

– On je drugarčina. Radujem se svakoj njegovoj dobroj igri i golu koji postigne, kao da je to moje delo. O njegovim fudbalskim kvalitetima se ne govori samo u Srbiji, veći van granica zemlje. Za kratko vreme pokazao je da će ove ili sledeće godine biti uzdanica Partizana, igračbez koga se ovaj tim ne može zamisliti. U isto vreme smo počeli da treniramo. I meni i njemu prvi trener je bio Bajro Župić. Biće da je to vrlo bitno ako jednog dana poželite da postanete veliki igrač, a možda i ulaznica za Partizan. Bio sam presrećan kada je Adem na debiju za mladu reprezentaciju protiv Švedske u Kruševcu, po ulasku u igru postigao i pobedonosni pogodak. Mislim da neće proći mnogo vremena a on će igrati i za najbolju selekciju Srbije. Poznajem ga dobro, uveren sam i da se neće na tome zaustaviti. Njegova sledeća stanica je jedan od velikih evropskih klubova. Predodređen je za velika dela. Jedna od ekipa koja pripada kremu evropskog fudbala u budućnosti će bazirati igru na njegovom znanju. Samo nije on jedini iz ovog grada koji ima sve uslove da daleko dogura. Čuće se vrlo brzo za još neke klince, čije vreme tek dolazi. Poznavaoci fudbala kažu da imam dobar dribling i odličan centaršut, vremenom doći će i neophodna rutina. Kažem, ne žurim nigde, osim sa Novim Pazarom u Super ligu. Očekujem i da se nađem na širem spisku kandidata za nastup u omladinskoj reprezentaciji naše zemlje. Deo tog tima trebalo je da budem u nedavnim akcijama koje je državni tim imao, ali zbog obaveza u matičnom klubu te utakmice sam ovoga puta propustio. Bitno je da moje igre treneri reprezentacije budno prate. Nisam daleko od toga da ostvarim još jednu veliku želju, da sa Ljajićem uskoro zaigram u istom timu, ako ne u Partizanu, ono u reprezentaciji.

Ostvarenje ovakvih želja najviše zavisi od igara koje bude pružao u dresu Novog Pazara. Po onome što trenutno pokazuje, zaslužuje dres omladinske državne selekcije. Samo da se ne uljuljka na lovorikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari