Šta postižemo sjedenjem za računarom satima, gledanjem televizije, lutanjem po gradu i kafićima? Šta postižemo odlaskom u kladionice, igraonice i noćne klubove? Svakako postižemo sopstvenu nekorisnost, neaktivnost, nemogućnost da uđemo u drugi, ljepši i ispunjeniji život.

 Međutim, šta znači biti human, pomoći starijim bakama i dekama, djeci sa posebnim potrebama i svima kojima je pomoć zaista neophodna? Ispuniti svoju dušu zadovoljstvom, ljubavlju, uživati u toplom osmijehu djeteta ili blagoj riječi starice? Šta znači činiti istinski dobra djela, kao recept za dug i srećan život? To znači biti VOLONTER!

Sve što čovjek u životu radi treba da radi iz ljubavi, kako bi postigao svoj silj. Martin Luter je rekao: „Pojedinac počinje da živi kada je u stanju da brigu o čovječanstvu nadredi uskim okvirima samodovoljnosti“. Volontirati znači dobrovoljno raditi, za uzvrat čega umjesto materijalnih dobara dobijamo duhovna dobra, koja ojačavaju našu ličnost. To postižemo potpunijim djelovanjem uz našu volju, bez najmanje doze kajanja, pomisli da je to gubljenje vremena ili da to radimo na uštrb sopstvene koristi. Ustvari, dok volontiramo prije svega doprinosimo razvoju naše zajednice i okoline, pružanje podrške svim generacijama, posebno mladima da postanu aktivni građani i pokretači pozitivnih promjena u našem gradu, a zajedničkim udruživanjem i šire. Volontirati se može od vjerskih, humanitarnih, preko socijalnih do nevladinih organizacija, zavisno od želje i mogućnosti volontera. Tu su i razni sektori na polju sporta i zdravlja, koji uključuju pravdu, kulturu, obrazovanje, rad sa mladima i životnu sredinu.

Volonterskim radom kreiramo demokratiju u akciji, a za rezultat dobijamo na dobrobiti svih. Sprovodimo istinsko značenje pravde, solidarnosti, inkluzije i dajemo opštu sliku evropskog društva. Takođe, neke od činjenica su i da se volonterskim radom smanjuje broj nezaposlenih, kroz prilagođavanje raznim promjenama, globalizaciji i starenju stanovništva.

Osim što volonterizam pomaže razvoju društvene zajednice, pomaže i onima koji volontiraju. To se ogleda kroz sticanje novih ili unapređenje već postojećih vještina, upoznavanje novih ljudi, sklapanje prijateljstava, razmjena kontakata i iskustava, podsticanje ličnog razvoja. Biti volonter znači pružiti osjećaj pripadnosti onima koji se inače osjećaju izolovano od društva i zajednice.

Suština cijele priče o volonterizmu je: treba da hodamo po vodi, budemo bolji od drugih , nemamo ništa više od njih ali ono što nas razlikuje od ostalih su upravo djela kojima kod drugih ostavljamo svoj trag kao otisak srca. Svi volonteri su jedna porodica, a volonterstvo velika kuća širokih vrata otvorenih za sve one koji žele da budu drugačiji, svojom solidarnošću i smjelošću da nečiju tamu pretvore u svijet najljepših boja, svojom hrabrošću izvedu nekoga na pravi put. Idemo podignute glave, ponosni, punog srca i široke duše. Ispuni se zadovoljstvom i ti – VOLONTIRAJ!

Autorka je koordinatorka volonterskog servisa pri NVO „Bonum“, Pljevlja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari