Voz iz Beograda posle četiri dana stigao u Prištinu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Predratni jugoslovenski listovi Pravda i Vreme pišu o hapšenju dvojice varalica koji su prikupljali donacije za bosansko-hercegovačku siročad.

Voz iz Beograda posle četiri dana stigao u Prištinu 2List Vreme piše o sprovođenju sporazuma između Sovjetske Rusije i Nemačke. Po ovom sporazumu treba da se iseli nemačko stanovništvo koje je živelo u bivšim istočno-poljskim oblastima.

Ova naredba je sada u punom jeku i hiljade stanovnika je napustilo svoje stanove. Sa nemačko-ruske granice u grad Lođ stiglo je preko 20 vozova sa oko 1.200 putnika. U Lođu je podignut kamp sa planom da primi 40.000 ljudi.

Engleska vojska je objavila mobilizaciju mladih vojnika od 22 godine. Plan je da do marta meseca 1940. godine engleska vojska bude bogatija za dva miliona vojnika.

U Somboru uhapšene dve varalice koje su navodno prikupljale priloge za bosansko-hercegovačku siročad. Za ovim varalicama je već duže vreme tragala zagrebačka i beogradska policija.

Oba prevaranta su se predstavljala pod lažnim imenima i tako prikupljala novac. Na saslušanju su priznali ovo delo, a u spisku donacija su pronađena i falsifikovana imena, među kojima je i ime minista trgovine i industrije. Takođe je pronađen i falsifikovan pečat zagrebačke nadbiskupije.

List Vreme piše o prvom beogradskom vozu koji je, zbog vremenskih nepogoda, nakon četiri dana stigao u Prištinu. Uspostavljen je saobraćaj na putu Beograd-Skoplje preko kosovske ravnice. Puna četiri dana vozovi koji su se uputili ovim putem su bili zavejani u snegu, srećom žrtava među putnicima nije bilo.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda javlja da je 400 sovjetskih bombardera bombardovalo finske gradove. U saopštenju finske komande se navodi da su najviše bombardovana mesta koja suVoz iz Beograda posle četiri dana stigao u Prištinu 3 u jugozapadnoj Finskoj. U mnogim mestima su dati znaci za uzbunu. Ali kako je veliki broj aviona iznenadio mnoge rezultati uzbune su bili loši.

List Pravda piše da na adresu Šerloka Holmsa svakodnevno stižu gomile pisama. Već trća generacija ljudi koji u ličnosti “slavnog detektiva” Holmsa gledaju kao na personifikaiju oštroumlja i neutrašivosti.

Ovaj besmrtni junak, koji se smatra najpopularnijom figurom ljudske mašte, uspeo je da kupi srca mnogih čitalaca toliko da ga oni smatraju stvarnim.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari