Iako Vlasotince odavno slovi za prirodnu oazu juga Srbije, poslednja dešavanja oko iznošenja gradskog otpada prete da poremete tu sliku.

Minulih prazničnih dana, mnoge gradske četvrti, pa i sam centralni deo grada, bili su zarobljeni smećem. Da li će tako biti i narednih dana umnogome zavisi od rešenja spora između austrijske kompanije PWW i vlasotinačkog Komunalca.

Naime, vlasotinački komunalci nisu pre nekoliko dana, što je događaj bez presedana, dozvolili austrijskoj firmi PWW da iz kruga kolektiva uzme vozila za odvoz smeća, koja su im pre godinu dana poklonili. Kompanija PWW u Vlasotincu, ali i u još nekim gradovima juga Srbije, posle potpisivanja ugovora sa lokalnom samoupravom, brine o gradskom otpadu. U JKP Komunalac, koji je to godinama radio, smatraju da se PWW ne pridržava ugovora, a zbog pomanjkanja posla preti im krah i zato traže da lokalna samouprava preispita ugovor sa Austrijancima.

U Komunalcu tvrde da je PWW pored dvadesetak radnika preuzeo tri smećare, buldožer, dve mašine za pranje vozila i drugu opremu i to, pojašnjavaju, bez dinara nadoknade, a takođe im je pripala i jedna kancelarija.

– Šta je nama ostalo – jedno pogrebno vozilo, nekoliko kolica i slomljene metle – kaže Zoran Kostić, radnik Komunalca.

U javnom komunalnom preduzeću u Vlasotincu optužuju PWW što smeće ne odvozi na deponiju ,,Željkovac’’, nedaleko od Leskovca, nego na staro, neuređeno smetlište u blizini grada, koja je odavno izvor velikih zaraza. Vlasotinački komunalci takođe smatraju i da su cene usluga PWW nerealno visoke, pogotovo za siromašne žitelje grada na Vlasini, i da je sprovode bez saglasnosti lokalne samouprave. U SO Vlasotince, kako ističe predsednik Boško Stančić, takođe su iznenađeni što je PWW povećao cene usluga bez njihovog znanja, pa će na jednoj od narednih sednica ,,gradske vlade’’ o tome biti posebno govora.

– Kada je rečo korekciji cena naših usluga, postupili smo po dogovoru sa lokalnom samoupravom – tvrdi Slobodan Cvetković, direktor PWW u Leskovcu.

Ova firma nedaleko od Leskovca gradi sanitarnu deponiju ,,Željkovac’’, vrednu 17 miliona evra, a kompletan projekat, koji podrazumeva i druge prateće sadržaje, vredi 35 miliona evra. Deponija sa reciklažnim centrom deo je nacionalne strategije upravljanja otpadom, jer je predviđeno da se u Republici sagradi 29 regionalnih deponija, 44 sabirne stanice i 17 reciklažnih centara.

 

Prebacuju mehanizaciju iz Leskovca

U PWW naglašavaju da ugovor o prevozu smeća na deponiju ,,Željkovac’’ nije mogao da bude realizovan, jer ta lokacija još nema upotrebnu dozvolu, ali za to ne snose nikakvu odgovornost. U PWW smatraju da je ponašanje Komunalca ravno ,,hajdučiji’’, ali će učiniti sve da ulice u Vlasotincu ne budu zatrpane smećem i za tu namenu su angažovali vozila iz Leskovca. Inače u Vlasotincu i u njegovoj okolini ima više od 50 divljih deponija. U Srbiji je pravi rekorder Leskovac sa 200 velikih ,,divljih deponija’’, od kojih su neke u najužem delu centra Jablaničkog okruga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari