VR: Anesteziolozi zatečeni zbog presude kolegi 1

Nepravosnažnom presudom Osnovnog suda u Vranju prekjuče su zbog nesavesnog lečenja koje je prouzrokovalo smrt petogodišnje devojčice D. M. iz sela Ćukovac kod Vranja osuđeni na po tri godine zatvora dr Darko Civkarovski, otorinolaringolog, i dr Slaviša Kanački, anesteziolog Opšte bolnice u Vranju.

Predsednica Veća, sudinica Dragana Tasić, dvojici lekara izrekla je i meru zabrane rada u zdravstvu od po pet godina, a ova mera će se primenjivati nakon što oni izdrže kazne. Postoji pravo žalbe koju su nezvanično branioci osuđenih lekara najavili Apelacionom sudu u Nišu. Kada je sudinica Tasić saopštavajući presudu izrekla optuženima zatvorske kazne, Civkarovski i Kanački su nezadovoljni napustili sudnicu.

Juče je usledila i reakcija lekarskog konzilijuma Odeljenja anestezije i reanimacije: „Na osnovu veštačenja dva sudsko medicinska odbora lekara iz Beograda i Niša postoji razlika u stručnom tumačenju postupka pri lečenju deteta tako da je tokom sudskog postupka moralo jasno da se utvrdi šta je ispravno i šta je tačno dr Slaviša Kanački trebalo da uradi u datim okolnostima“, navodi se u saopštenju vranjskih anesteziologa, uz konstataciju da su „oni zatečeni ovakvom presudom Osnovnog suda, koja je izazvala uznemirenje zbog toga što je u javnosti stvorena klima netrpeljivosti prema lekarima i obezvređivanje njihovog rada“.

Devojčica D. M. je 2011. sa simptomima jake upale grla i sa temperaturom primljena na dečje odeljenje Opšte bolnice u večernjim satima, a preminula je u ranim jutarnjim satima od posledica gušenja. Kao razlog smrti tada je saopšteno da je uzrok to „što kritične noći pacijentkinji nije urađena traheotomija, kojom se u predelu grkljana hirurškim putem otvara mogućnost disanja, mimo zatvorenog grla usled upale“.

Usledila je opsežna policijska istraga, koja je dovela do podnošenja krivične prijave, a potom u februaru 2012. godine i do podizanje optužnice protiv dvojice lekara. Tokom gotovo petogodišnjeg procesa pred sudom su se smenjivali medicinski veštaci iz Beograda i Niša u kojima je bilo različitih stavova vezano za postupke lekara u slučaju koji je doveo do smrtnog ishoda devojčice. Roditelji preminule devojčice u više navrata upozoravali su na „odugovlačenje u sudskom postupku, koje bi moglo da dovede do zastarelosti i izbegavanja odgovornosti lekara koji su primili njihovu kćer kritične noći“.

 

Zbunjeni i na drugoj strani

Danasu je nezvanično potvrđeno od izvora bliskih zastupnicima porodice Marinković da je „bilo očekivano da na zatvorsku kaznu bude osuđen dr Darko Civkarovski, ali ne i njegov kolega Kanački“. Odbrana oštećene porodice inače „nema primedbe na ovakvu prvostepenu presudu“. Kada presuda Osnovnog suda postane pravosnažna, porodica preminule devojčice imaće mogućnost da u parničnom postupku zatraži materijalnu nadoknadu zbog eventualne odgovornosti lekara za smrt njihove kćerke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari